Tűz pusztított el értékes képeket és ikonokat egy moszkvai műhelyben

2010.07.15. 20:06
Tűz ütött ki csütörtök délután Moszkvában egy ismert restauráló műhelyben. Az oltási munkálatok közben két tűzoltó életét vesztette, az anyagi kár tetemes.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint fél kettőkor futott be a riasztás. A Moszkva keleti részén található háromszintes épületben az alagsort, a második és a harmadik szintet is elborították a lángok, összesen mintegy 2000 négyzetméteren. Húsz földi egység négy tűzoltó helikopter segítségével csak este negyed hétre tudta eloltani a tüzet.

Az épületben dolgozók mindnyájan ki tudtak időben menekülni, de két tűzoltóra ráomlott a fedél, az ő életüket nem tudták megmenteni.
Az Andrej Grabar orosz történész-művészettörténész nevét viselő restauráló központban számos műalkotás volt, köztük az 1600-1800-as évekből származó képek. A képek és ikonok többségének nem tudják a piaci árát, mert nem értékeltette fel őket a műhely. A leltározást a következő néhány nap során elvégzik, de a károk mértéke rubelben mérve százezrekre, vagy akár milliókra is tehető - mondta a központ egyik munkatársa.

A legnagyobb baj az, hogy azok a műalkotások, amelyek a tűzben nem rongálódtak meg, az oltáshoz használt hatalmas mennyiségű vízben eláztak. A harmadik szinten, ahol a lángok először felütötték fejüket, a restaurálás alatt álló műveket tartották. A másik két szint viszont valóságos múzeum volt, ahol számtalan műalkotást őriztek.

A tűz keletkezésének pontos okait még vizsgálják. Azt azonban már tudni lehet, hogy az épületben reggel óta tetőjavítási munkálatokat végeztek, amihez forrasztólámpákat használtak, s valószínűleg ez okozta a katasztrófát.

A Grabar Art Központot 1918-ban alapították, és elsősorban ikonok, valamint XVIII. századi képek restaurálására szakosodott. Munkatársai dolgoztak egyebek között a Kreml freskóin, valamint Andrej Rubljov Szentháromság című ikonján, amelyet a Tretyakov Képtárban őriznek.