Fantomhajókat sodort a balatoni szél

2010.07.19. 12:32
Vasárnap a másodfokú viharjelzés alatt tizenhat embert kellett kimentenie a vízirendőrőknek. Leginkább szörfösök és vitorlázók kerültek bajba, valamint két utasok nélküli hajót is meg kellett fékezni. Hétfőn már csak a nyugati medencében érvényes a másodfokú riasztás, délutánra lecsendesedhet a szél.

A kánikula után feltámadt erős vasárnapi szélben nyolc esetben tizenhat embert mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök, de ennél is több riasztáshoz, köztük két üresen hánykolódó vitorláshoz kellett kivonulniuk, közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szóvivője hétfőn.

A tó keleti medencéjének északi strandjairól több szörföst annyira elsodort az északi, északnyugati szél, hogy nem tudtak önerőből visszatérni a partra. Badacsony és Fonyód térségében inkább vitorlázók kerültek bajba. Alsóörs közelében egy kis vitorlás borult fel, amelynek két fős legénységét kellett kimenteni a viharos Balatonból.

Fonyód vizein öt tagú legénységgel vált műveletképtelenné egy hajó, amelynek biztonságos kikötéséhez kellett a segítség.

Két riasztásnál nem találtak senkit a sodródó vitorlásokon a vízirendőrök. Ezek a hajók vélhetően az északi part kikötőiből szabadultak el kellő rögzítés hiányában, és a déli part homokpadjain megfeneklett állapotban várják, hogy rátaláljanak a gazdáik.

Hétfőn a Balaton keleti medencéjében már csak elsőfokú, a nyugati medencében azonban továbbra is másodfokú viharjelzés van érvényben, a víz 24 fokos.

A délelőtti erős szél az előrejelzések szerint délutánra lecsendesedik. A következő napokban várható felmelegedés arra utal, hogy hét végén ideális időjárás lehet a Balaton-átúszáshoz, de a rendezvény megtartásáról csütörtökön hozzák meg a végleges döntést.