Wyclef indul a haiti elnökválasztáson

2010.07.27. 09:40
Wyclef Jean a Fugees volt énekese, az egyik leghíresebb haiti származású előadóművész azt fontolgatja, hogy indul a november haitii elnökválasztásokon, annak ellenére, hogy pénzügyi visszaélések derültek ki az általa alapított segélyszervezet gazdálkodásáról.

Lehet, hogy Wyclef Jean lesz a földrengés sújtotta Haiti következő elnöke. A leghíresebb haiti származású előadóművész családja a napokban jelentette be egy sajtónak eljuttatott közleményben, hogy Wycleff komolyan fontolgatja, hogy induljon a haiti elnöki címért.- írja a Fox News

A közlemény szerint Wyclef mindenképp szeretne részt venni valamilyen módon a kontinens legszegényebb országának újjáépítésében. Egyelőre még nem döntötte el teljes bizonyossággal, hogy az elnöki pozícióban, vagy valahogy máshol. Ígérete szerint amint megszületik a végső döntés, a sajtót rögtön értesíteni fogják.

A kilencvenes évek elején a Fugees-zal híressé vált énekes Haiti fővárosában Port au Prince-ben született 37 évvel ezelőtt. Még gyerekkorában New Yorkba költözött a családjával, és Brooklynban nőtt fel.

Már a januári földrengés előtt is aktívan részt vett a haiti segélyezésben, azonban a földrengést követően több szabálytalanságot is felfedeztek az általa alapított segélyszervezetnél. Wyclefnak pénzt fizettek karitatív fellépésekért, illetve az egyesület az énekes résztulajdonában álló televíziónál vásárolt hirdetési időt.

Ahhoz, hogy indulhasson az elnökválasztáson Wyclefnak bizonyítani kell, hogy öt éve a szigeten él, rendelkezik ott ingatlannal, és nem állampolgára semmilyen más országnak. És ekkor kezdődik csak a neheze. Haiti elnökei ritkán töltik ki az öt éves mandátumot, gyakoribb, hogy idő előtt félreálítják őket, esetleg merénylet áldozatai lesznek, vagy épp ellenkezőleg nem hajlandóak lemondani a ciklus lejárta után.

Wyclef maga néhány évvel ezelőtt President (elnök) című dalában még így fogalmazott,

Ha én lennék az elnök,

Megválasztanának pénteken,

Lelőnének szombaton,

És eltemetnének vasárnap.