10 évig élt hamis iratokkal Magyarországon

2010.07.28. 11:39
A középkorú román férfi több mint egy évtizedig élt hamis papírokkal, ez alatt az idő alatt egyszer sem igazoltatták a rendőrök. Akkor bukott le, mikor állandó lakcímre akart bejelentkezni. A férfit az országból kiutasították.

Tíz évig élt hamis irattokkal Magyarországon egy romániai férfi, akit most idegenrendészeti eljárás keretében utasítottak ki az országból - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

A román állampolgárságú, magyar ajkú gyanúsított kedden bukott le Nyírcsászáriban, ahol állandó lakcímre akart bejelentkezni az önkormányzatnál.

A százados tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal ügyintézőjének feltűnt, hogy a férfi igazolványában szereplő adatokkal senki sem szerepel a nyilvántartóban, ezért értesítette a rendőrséget.

A férfi adatait később a nyírbátori rendőrök sem találták meg a nyilvántartási rendszerben, kiderítették viszont, hogy a férfi személyi igazolványának száma egy nőnek kiadott okmányhoz tartozik.

A férfi vallomásában később elmondta, hogy a régebbi típusú, könyv formájú hamis személyi igazolványt tíz éve Budapesten szerezte be, s annak felhasználásával azóta hivatalos adóigazolványt és tb-kártyát is készíttetett.

Elmondása alapján okmányaival munkát vállalt, egészségügyi ellátást vett igénybe, sőt banki hitelt is felvett. Eddig szerencséje volt, korábban ugyanis egyszer sem igazoltatták rendőrök magyarországi tartózkodása során.

A 42 éves román állampolgárt előállították, és ellene közokirat-hamisítás megalapozott gyanújával indítottak eljárást.