Dunaharaszti gyermekgyilkosság: nem lesz temetés

2010.07.30. 13:45
Nem lesz temetési szertartása annak a kisfiúnak, akit Dunaharaszti házukban a saját apja vert halálra július 11-én; a rendőrség szakértők bevonásával nemcsak a halál kiváltó okát, hanem egyebek mellett a verésnél jelenlévő élettárs szerepét is vizsgálja.

A 10 éves korában agyonvert H. Gábor apai nagyszülei úgy döntöttek, hogy unokájuk hamvaitól egyelőre nem válnak meg, vagyis nem tartanak temetést. A hamvakat tartalmazó urnát szándékaik szerint saját budapesti lakásukban helyezik el.

Az illetékesek megvizsgálták a kis Gábort halálra verő férfi nevelt gyermekeinek helyzetét az esetleges további intézkedések megtétele érdekében. Kiss Gergely elmondta, hogy a gyermekjóléti szolgálat a családnál tapasztaltak alapján nem látja indokoltnak, hogy a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő apa élettársának 16 éves gyermekét kiemelje megszokott környezetéből. A férfi másik nevelt gyermeke már nagykorú - tette hozzá az aljegyző, hangsúlyozva: a hivatal mindenben a hatóságok rendelkezésére áll, de még nem történt megkeresés.

A halálos verés miatt előzetes letartóztatásban lévő apát már többször kihallgatták és pszichológus is vizsgálta. H. Gábor részben beismerte tettét, de „hárít”: azt mondja, nem akarta megölni a fiát. Úgy tudni, hogy a kettőjük közötti konfliktus azért robbant ki, mert a gyermek nem akarta rendbe tenni a szobáját.

A anyja pszichés betegsége, majd öngyilkossága, illetve egyéb okok miatt nehezen kezelhető gyermek testén az ütlegelés során több tucat súlyos sérülés keletkezett. Az elkövetés eszköze nagy valószínűséggel nadrágszíj (nem a szíj csatja) és fakanál lehetett, de a boncoláskor felfedezett rúgásnyomokat is vizsgálják, hogy megállapítsák, pontosan mi okozta a fiú halálát.

Tisztázásra vár a nevelőanya szerepe is. A tanúként már kihallgatott nő biztosan jelen volt a halálos verésnél, de még nem bizonyított, hogy maga is ütött-e, vagy sem. Ha igen, nyilván őt is eljárás alá vonják.

A rendőrség igen több szakértőt is kirendelt, ezen kívül a rokonokat és a szomszédokat is kikérdezték, kikérdezik. Az előzőek állítólag ellentmondásosan nyilatkoznak, míg az utóbbiak gyakran bezárkóznak. Az úgynevezett vizsgálati szak a fentiek, illetve a szakértői vélemények összegzésének időigényes volta miatt még jó ideig elhúzódhat.

Július 11-én délután Dunaharaszti kertvárosi részében, egy családi házban a 45 éves H. Gábor olyan súlyosan megverte 10 éves fiát, hogy a gyermek a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette. A férfit még aznap este kihallgatták, később előzetes letartóztatásba helyezték. Ellene halált okozó testi sértés gyanúja miatt indult eljárás. A történtek másnapján a család szomszédai  az MTI tudósítójának a helyszínen arról számoltak be, hogy H. Gábor és élettársa zárkózott életet élt (portájuk magas, sűrűn font kerítéssel van körülvéve), még a vízóra leolvasót is alig engedték be. Az agresszív, „feljelentgetős” férfi  a környéken lakók elmondása szerint jó ideje rendszeresen „egrecíroztatta” a kis Gábort, aki szeretett apai nagyszüleivel sem találkozhatott. A fővárosban élő idős embereket a brutális apa kitiltotta a házából.