Nőket erőszakolt a szexuális zaklatásról tartott előadásairól híres svéd rendőr

2010.07.30. 20:50
Goran Lindbergh, Upsala volt rendőrfőnöke egész Svédországban a nemek közti egyenlőség bajnokaként és a szexuális zaklatási ügyek szakértőjeként volt ismert. Mint kiderült, több nőt is megerőszakolt, egyik áldozatát az ágyhoz kötözte. Hat és fél év börtönre ítélték.

Nemi erőszakért és más szexuális bűncselekményekért került börtönbe egy svéd főrendőr, aki a nemek közötti egyenlőségről és a szexuális zaklatásokról tartott előadásairól volt ismert Svédországban.

A 64 éves Goran Lindberget 6 és fél év börtönre, valamint három áldozatának kártalanítása céljából összesen 300 ezer korona (9 millió forint) pénzbüntetésre ítélték pénteken.

A volt rendőrfőnököt több mint tucatnyi vádpontban, többek között szadista nemi erőszak miatt találták bűnösnek, amiért az ágyhoz kötözve erőszakolta meg az egyik áldozatát. Minden ellene felhozott vádat tagadott, egyedül azt ismerte el, hogy néhány esetben fizetett a szexért.

Lindberg 1997 és 2006 között Uppsala rendőrfőnöke volt, miközben a svéd rendőrakadémiát is vezette.

Az eset sokkolta a skandináv ország közvéleményét, mert Lindberg az egyik legnagyobb rendőri szaktekintélynek számított etikai és erkölcsi kérdésekben. A helyi média szerint gyakran utazott az országban, hogy előadást tartson a nemek közötti egyenlőségről, és fellépjen a szexuális zaklatásokkal szemben.