Elfogták az eddigi legprofibb álunokát

2010.08.02. 20:44
Bécsi bérelt lakásából követte el csalássorozatát telefonon az utóbbi hetekben és napokban az a szélhámos, aki az unokás trükkel csalt ki legalább tízmillió forintot mintegy negyven idős nőtől. A 34 éves győri M. Gábor kiadatási eljárása folyamatban van.

Frankó Marianna, a Veszprém Megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: az unokás trükk lényege, hogy idős asszonyokat telefonon arra kérnek, hogy adjanak át jelentősebb összeget a pénzért jelentkező embernek, mert az unokája bajban van, komoly balesetet szenvedett. A trükköt sok esetben bedobták úgy is, mintha maga az unoka hívta volna fel a nagymamát.

Néhányszor még női hangot is utánzott a telefonos csaló, a trükk azonban nem a baleset volt, hanem ajándékozás: a csaló arra hivatkozott, hogy a szüleit akarja meglepni nagy értékű ajándékkal a lányunoka, erre kér a nagymamától pénzt, és éppen ezért a szülők egyelőre nem tudhatnak az ajándékozási akcióról.

Milliós akciói is voltak

Néhány nagymama gyanút fogott ugyan, furcsállotta az unokája hangját, ám az a válasz, hogy "fülkéből telefonálok", megnyugtatta őket.

A csaló egy bécsi bérelt lakásból hívogatta a magyar városokban élő idős asszonyokat, egy-egy akciója több százezer forintos bevétellel járt, sőt néhány esetben egymillió forintnál is többet zsebelhetett be.

A szélhámos a pénzért nem maga ment, hanem erre egy móri hajléktalant bérelt fel. A férfit odavette a bécsi lakásba, onnan indult naponta a megadott címekre, különböző dunántúli városokba. A bűnsegéd Bécsből mindig vonattal utazott, és az adott város állomásáról taxival vitette magát a főnök által megadott címre, majd miután a nagymamától átvette a pénzt, a taxival azonnal visszavitette magát az állomásra.

Sokfelé megfordultak

A győri csaló többek közt megkárosított Pécsen, Veszprémben, Zalaegerszegen, Kaposváron, Barcson, Sopronban, Fonyódon, Keszthelyen, Kapuváron, Ajkán, Pápán, Győrben, Várpalotán, Szentendrén, Keszthelyen és Mosonmagyaróváron élő idős asszonyokat. Pénzbehajtó bűntársa, a volt móri hajléktalan B. János az utóbbi városban bukott le.

A pénzbeszedő férfit a bíróság már előzetes letartóztatásba is helyzete, főnökének, a győri 34 éves csalónak a kiadatási eljárása pedig folyamatban van. M. Gábornak több mint negyven csalási bűnesete vált eddig ismertté, a kicsalt összeg meghaladja a 10 millió forintot.

A csalót áprilisban őrizetbe vették ugyan a bécsi rendőrök, ám júniusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték. M. Gábor ott folytatta, ahol abbahagyta, csak óvatosabb lett, ekkortól vett fel "alkalmazottat" a pénz átvételére.