Fa mellől támadhatott a rendőrgyilkos

2010.08.05. 08:41 Módosítva: 2010.08.05. 11:26
Az első és a második sorozatot még nem a fekete autóból, hanem egy fa mellől adhatta le az alsóörsi rendőrgyilkos. A helyszínelők állítólag tizenhét lövedéket számoltak össze, a támadó állítólag arra is figyelt, hogy a rendőrautó kerekét is kilője. A 48 éves svájci-magyar kettős állampolgárt fegyverbolondnak ismerték, a nagymamája alsőörsi.

Egy fa mellől és nem a fekete autóból kezdett tüzelni az alsóörsi gyilkos, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a közúti ellenőrzést végző rendőrrel és az igazoltatott autó egyik utasával is végző támadó az első és a második sorozatot még innen adta le, majd közelebb húzódott áldozataihoz.

A lap szerint a lövéseket harminc méterről adhatta le, a helyszínelők tizenhét lövedéket számoltak össze az igazoltatott autóban és a helyszínen.

Információink szerint az elkövető egy 48 éves svájci-magyar kettős állampolgár volt, aki a nagymamája révén kötődik Alsőörshöz és nagy fegyverbolondnak tartották. A Magyar Nemzet szerint a támadó gyakorlott lövész lehetett, még arra is ügyelt, hogy kilője a hátrébb álló rendőrautó kerekét.

Elszállítják a gépkocsit Alsóörs határából, amely mellett a feltételezett elkövető holttestét találtákFotó: Koppán Viktor
Elszállítják a gépkocsit Alsóörs határából, amely mellett a feltételezett elkövető holttestét találták
Fotó: Koppán Viktor

A Blikk információi szerint az elkövető a 71-es főút mellett a Strand sétány irányából nyolcvan méterről tüzelt, ezután pedig elmenekült egy fekete, svájci rendszámú autóval.

Mint arról beszámoltunk, kedd éjszaka Alsóőrs területén kettős gyilkosság történt. Egy közúti ellenőrzést végző rendőrre  és a megállított autóra rálőttek. A rendőr fejét találta el az egyik golyó, azonnal meghalt. A megállított autóban öten ültek, egy Balatonon nyaraló társaság tagjai. Egyikük, a 21 éves Németh Ádám szívét érte egy lövedék, ő is elhunyt a mentők kiérkezése előtt. Lőtt sebbel szálították kórházba a mellette ülő barátját is, akinek állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Az áldozat, Németh Ádám apja a hozzá eljutott beszámolók alapján szerdán azt mondta, hogy az igazoltatás alatt érte golyózápor a rendőrt és a megállított autót, valószínűleg egy váratlanul kivágott fekete autóból.

Az egész esetről szűkszavűan kommunikáló rendőrség szóvivője egyébként a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján - amikor a szemtanúk elmondása alapján már lehetett hallani a helyszínről távozó gyanús fekete terepjáróról - a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánt nyilatkozni arról, hogy valóban keresnek-e ilyen járművet. Ehhez képest két órával később lakossági bejelentés alapján találták meg a terepjárót néhány kilométerrel arrébb, egy elhagyatott területen.

A külföldi rendszámú autó mellett fedezték fel annak a férfinak a holttestét, aki feltételezhetően rálőtt a közúti ellenőrzést végző rendőrre és a megállított autóra. A férfi az első vizsgálatok szerint öngyilkos lett. A járműben sok fegyvert találtak, köztük olyat, amely a rendőrség közleménye szerint számításba jöhet a bűncselekmény elkövetésének eszközeként.

A két eset közötti összefüggést igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálják a nyomozók. A lehetséges indítékról sem árult el semmit a rendőrség. Úgy tudni azonban, a nyomozók vizsgálják, hogy szerelemféltés vagy más magánéleti probléma állhatott-e a gyilkosság hátterében. Az atv.hu több névtelen forrásra hivatkozva azt írta, hogy az öngyilkos támadó és a megölt rendőr között szerelmi kapcsolat volt. Ezt egyelőre semmilyen más forrásból nem erősítették meg.