Heteroszexualitása miatt rúgták ki főiskolai állásából a magyar orvost

2010.08.13. 09:58 Módosítva: 2010.08.13. 15:00
Munkaügyi perének kezdetére vár az Egyesült Államokban Marosán Csaba, aki beperelte a New York állambeli Buffalo magánfőiskoláját. A magyar orvos azt állítja, hogy eddigi munkahelye, a katolikus szervezet által alapított Trocaire College kevésbé képzett fiatalokat szerződtetett a helyére azért, mert – szemben vele – homoszexuális beállítottságúak voltak. A kis főiskola szerint viszont a professzor magyaros dialektusa volt a szakítás egyik oka.

Marosán Csaba 2002 óta dolgozott Buffalóban a Trocaire College természettudományi osztályán, 2009 áprilisában azonban az amerikai antidiszkriminációs hatósághoz (Human Rights Division) fordult azzal, hogy az intézményben női kollégáival szemben hátrányos megkülönböztetés érte, valamint hogy a vezetés szóvá tette magyar akcentusát és szokásait.

A panasz azóta nagy sajtófigyelmet keltő történetté vált, mert a Trocaire vezetése nem újította meg Marosán szerződését, aki erre újabb váddal egészítette ki panaszát.

Az 53 éves magyar orvos azt állítja, hogy a főiskola a homoszexuális kollégákat preferálta vele szemben, és állását két kevésbé képzett fiatal kapta meg. A budapesti Semmelweis Egyetemen szerzett orvosi diplomával rendelkező professzor elmondása szerint éveken át azért mellőzték és szekálták a katolikus főiskolán, mert nem volt tagja az intézményt uraló, többségében fiatal meleg férfiakból álló klikknek, a Vidám Férfiaknak (Merry Men).

Marosán egy régebbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a katolikus főiskolát köztudottan "meleg vagy biszexuális" férfiak, Robert Mock papdékán és Thomas Mitchell alelnök vezetik, akik kivételeznek a fiatal, meleg férfiakkal. A Vidám Férfiak társaságát is Mock atya alapította, a szervezet tagjai pedig összetartanak a főiskolán belül és kívül is, ami kivételezéshez vezet.

Az már kiderült, hogy miután panasszal élt az antidiszkriminációs hatóságnál, a főiskola dékánja rábeszélt egy női alkalmazottat, hogy erős szexuális tartalmú kifejezési miatt jelentse fel Marosánt. A nő bevallotta, hogy a Marosán elleni akció Mock atya ötlete volt. Az antidiszkriminációs hatóság megállapította, hogy a magyar férfi hozzájuk érkezett panasza előtt nem volt hivatalos kifogás szakmai tevékenységére.

A főiskola szerint viszont – bár nyolc évig alkalmazták – Marosán végzettsége nem felelt meg az intézményi követelményeknek, ezért kellett mást keresniük helyére.

Az intézmény ügyvédje, James Grasso azt nyilatkozta, minden gyanúsítás Marosán képzeletének szüleménye. Grasso szerint ha igazak lennének a vádak, senki sem dolgozna a Trockaire-n. Grasso egyébként a hatóság vizsgálatát is kritizálta, miután az helyt adott Marosán panaszának, és lehetővé tette, hogy munkaügyi pert indítson az intézmény ellen.

Az intézményt 1958-ban az Irgalmas Nővérek rend alapította, és 1965-ig csak apácaiskolaként működött. Férfiak csak 1972 óta kaptak bebocsátást a főiskolára, ahol főként egészségügyi területen kapnak képzést a diákok.

A hallgatók értékelése egyébként összességében pozitív volt Marosán szakmai tevékenységét illetően. A ratemyprofessors.com oldalon található adatok szerint a diákok a 3,38-as intézményi átlag felettire, 4,1-re értékelték tanári munkáját. A szöveges értékelések szerint olyan magas színvonalú előadásokat tartott a Trockaire-ben, amelyek ráadásul még viccesek is voltak.