Családi tragédia Ácson

2010.08.19. 10:31 Módosítva: 2010.08.19. 14:18
Minden kétséget kizáróan az önmagával is végző 28 éves férfi ölte meg 27 éves élettársát és annak két gyermekét csütörtökön a Komárom-Esztergom megyei Ácson - állítja rendőrségi forrásokra alapozva az MTI. A tragédia hátterében szerelemféltés állhat. A gyerekeket és a nőt késsel ölték meg, a férfit felakasztva találták meg. A család segélyekből élt, a férfi pszichiátriai kezelés alatt állt.

A kisváros Dózsa György utcájában lévő családi házban késsel ölték meg a 9 és 10 éves gyermeket és a harminc év körüli nőt, a férfi felakasztotta magát. A rendőrség nem keres elkövetőt. Az MTI úgy tudja: a férfi ölte meg a két kisfiút és az asszonyt, majd magával is végzett. Rendőrségi források szerint a bűncselekményt szerelemféltés miatt követhette el a férfi.

A mentőkhöz reggel 9 óra körül futott be a riasztás, három autót és két helikoptert küldtek a helyszínre. Amikor az első mentőautó kiérkezett, már csak a halál beálltát tudták megállapítani, újraélesztésre nem volt lehetőség.


View Larger Map

Információink szerint a gyermekek anyja részt vett a helyi közmunkaprogramban, három hónapig, június végéig a kulturházat takarította és segélyből élt. Volt munkaadója az Index helyszínen tartózkodó munkatársának azt mondta: az asszony nagyon jó munkaerő volt, elégedettek voltak vele.

Az asszony munkanélküli élettársával, a gyilkosságokat valószínüleg elkövető férfival élt Ácson. Körülbelül 1-2 éve költöztek a házba. Tudósítónknak két szomszéd is megemlítette, hogy abban házban két évvel korábban már felakasztotta magát valaki.

Az asszony férje, a gyermekek vér szerinti apja börtönbüntetését tölti, mert 2004-ben Almásfüzitőn meggyilkolt egy benzinkutast. A gyerekek korábban állami gondozásban voltak, öt évig éltek nevelőszülőknél, miután édesapjuk börtönbe került. A gyerekek egy éve kerültek vissza édesanyjukhoz és annak élettársához. A családot állítólag folyamatosan ellenőrizte a helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, de mindent rendben találtak.

A Komárom-Esztergom megyei gyermekvédelmi rendszert működtető Názáret Szociális Szolgáltatónál az RTL Híradónak elmondták: az édesanyának az élettársával stabil volt a kapcsolata. Az anyukának volt munkája és a helyi gyermekjóléti szolgálat úgy tájékoztatta a szervezetet, hogy a gyermekek nevelésével és ellátásával kapcsolatban nem merült fel probléma.

Magyar Gyöngyvér igazgató helyettes elmondta: a család vett fel hitelt és a növekvő terhek miatt ők is, mint bármely más család, aggódtak. Az igazgató-helyettes hozzátette: úgy tudja, hogy a nevelőapa a napokban önygilkosságot kísérelt meg, de hogy ezzel kapcsolatban lépett-e a helyi szolgálat, azt nem tudja.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója egy helybélitől úgy értesült, hogy az élettárs verte a feleségét és a gyerekeit is, a nő ezért félt tőle. A Hírszerző információi szerint az élettársat pszichiátriai problémák miatt kezelték korábban. A férfi nemrég jött haza egy intézetből, ismerőseinek azt mondta, "saját felelősségére".

Az MTI szerint a helyiek között elterjedt: a nő korábbi élettársa, akit börtönbe zártak, kijelentette: ha az asszony kapcsolatot létesít a másik férfival, lemészárolja a családot. A környéken azt beszélik, hogy a helyszínről egy idős embert elvittek a mentők, ő állítólag a férfi apja.

A gyerekek második- és harmadik osztályosak voltak, a helyi általános iskolába jártak. Lakatos Béla, az intézmény igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nagyon jó tanuló, okos gyerekek voltak. Az iskolában egyébként szintén nem vették észre, hogy családon belül bármilyen probléma lenne. A két fiú nagyjából egy éve járt a helyi iskolába, akkor kerültek vissza édesanyjukhoz.

Idén márciusban a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn egy apa megölte a feleségét, két kislányát, majd magával is végzett. A vizsgálat megállapította: a férfinél skizofrén állapothoz vezető pszichózis, téboly alakult ki. Úgy érezte, hogy nem tud megfelelni a világnak, emiatt szorongás, tehetetlenség érzése uralkodott el rajta. Családjához erősen ragaszkodott, és azzal akarta megmenteni őket a későbbi bajoktól, hogy megölte őket.

Az eljárást büntethetőséget kizáró ok - az elkövető halála - miatt júliusban megszüntették.