Megszüntették az eljárást a kamerás toll ügyében

2010.08.31. 15:47 Módosítva: 2010.08.31. 15:54
Az ügyészség ejtette a vádat, ezért a Fővárosi Bíróság megszüntette a haditechnikai eszközzel való visszaélés miatt indult eljárást azzal a férfival szemben, aki tavaly olyan nyakkendőt rendelt Kínából, amelybe kamera van építve. A döntés fellebbezés hiányában jogerőre emelkedett, ahogyan az ugyancsak Kínából tollba rejtett kamerát rendelő férfi esetében is.

Megszüntette a Fővárosi Bíróság a büntetőeljárást a tollba, illetve nyakkendőbe rejtett kamerát rendelő vádlottak ellen kedden. Haditechnikai termékkel visszaélés bűntette miatt az ügyészség két férfi ellen is külön-külön vádat emelt, mert az interneten rejtett kamerás eszközöket rendeltek.

Mivel a jogszabályok szerint csak a forgalomba hozatal büntetendő, a készülékeket pedig saját célra rendelték, ráadásul a vámkezeléskor le is foglalták azokat, a vádat az ügyészség mindkét ügyben ejtette, a bíróság pedig megszüntette a büntetőeljárást.

Az egyik vádirat szerint egy huszonéves fiatalember olyan tollat rendelt az interneten, amelybe kamerát építettek. A másik ügy vádlottja pedig egy középkorú férfi, aki kamerával felszerelt nyakkendőt rendelt az interneten. Az ügyészség szerint a megrendelt termékek átalakítás nélkül is alkalmasak rejtett kép- és hangfelvétel készítésére. A Magyarországra behozott nyakkendő, illetve toll a miniatűr kamera miatt titkos vizuális megfigyelési eszköznek, haditechnikai terméknek minősül.

A Fővárosi Főügyészség azt rótta a vádlottak terhére, hogy nem volt haditechnikai termék kereskedelmi forgalomba hozatalára szóló engedélyük. A külföldi feladó nem tudta, hogy ez a tevékenység nálunk engedélyköteles. Az ügyészség végül mindkét vádlott esetében ejtette a haditechnikai termékkel visszaélés büntette miatt emelt vádat.