Ha nagy a baj, húzd a fejedre a melltartód

2010.09.24. 13:56
Miután tavaly elnyerte a komolykodó hülyeségeknek osztott Ignobelt, idén már tömeggyártásba került Elena Bodnar vészmelltartója. Ha elterjed a találmány, egy váratlan gáztámadás esetén is kéznél lesz a megoldás.

"Vészhelyzetben vegye le melltartóját" - adta címül az ebbra.com sajátos termékét, a vészmelltartót bemutató cikkének a Foxnews. A termék tavaly már elnyerte az innováció kategóriában a komolykodó hülyék és a komolyan vett hülyeségek fődíját, az Ignobelt.

Emergency Bra 604x341

A termék azóta beérett, megkezdődött a sorozatgyártása, a cég weboldalán 30 dollárért megrendelhető.

Az ötlet pofonegyszerű. A melltartó pár mozdulattal az orrot és a szájat is eltakaró maszkká alakítható, így ha váratlanul is ér minket a gáztámadás, pillanatok alatt védekezhetünk.

DSC 0045

"A vészhelyzeti légzőkészülékeknél a legfőbb cél, hogy szorosan és teljesen lefedjék a légzőszerveket. Szerencsére a melltartók már eleve maszkszerűek, így pár kiegészítő dizájnelemmel elértük, hogy a vészmelltartó minimalizálja a fertőzött levegő áramlását" - írják a termékismertetőben.

A feltaláló, Elena Bodnar Ukrajnából származik, orvosi karrierjét az 1986-os csernobili katasztrófa hatásainak vizsgálatával kezdte. Szerinte ha az embereknek lett volna olcsó, kézközelben levő védőmaszkja, elkerülhették volna a sugárbetegséget.

A vészmelltartónak 2001. szeptember 11-én és nagy hasznát vehették volna, amikor az ikertornyok összeomlása után hatalmas porfelhő terítette be New Yorkot.

"Mindig készenlétben kell lenni, bárhol, hármikor, és gyakorlatilag minden nő hord melltartót" - véli Bodnar. A kutató most a férfi változaton dolgozik, de nehézséget jelent, hogy normál esetben a férfiak nem hordanak melltartót. Addig is, használhatják a melltartó másik felét.