Mentőtiszti diplomát hazudott a főnővér

2010.09.29. 08:36 Módosítva: 2010.09.29. 13:25
A rendőrség is nyomozott a Bajcsy-Zsilinszky kórház egykori főnővére ellen, de a diploma-hamisítási ügy hat éve elévült.

Végzettség nélkül dolgozott főnővérként egy nő a Bajcsy-Zsilinszky kórház sürgősségi és intenzív osztályán, írja a Blikk.

M. Anikó diplomát hamisított, hogy betölthesse a posztot, kollégái szerint a tanulmányok hiánya meglátszott a munkáján. "Anikó tíz évig dolgozott a kórházban, de egyből láttuk, hogy semmi köze az egészségügyhöz. Fogalma sem volt a latin kifejezésekről, nem ismerte a szakmai eljárásokat" - mondta egy neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó.

A nő eltűnt, kollégái azóta sem tudják, hol van.

A BRFK sajtóosztályán a lap kérdésére elmondták: közokirat-hamisítás miatt nyomoztak, de a bűncselekmény 2004-ben elévült. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nem indult eljárás.

A mentőtiszti diplomával csalt

A kórház közleménye szerint június második felében valaki jelezte, hogy érvénytelen lehet az egyik 2001 óta foglalkoztatott főnővér mentőtiszti diplomája. Az intézmény megkereste a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karát, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy nem szerepel az érintett nő a mentőápoló szakon végzettek nyilvántartásában, az adott sorszámon pedig egy másnak kiállított oklevél szerepel. A Bajcsy-Zsilinszky kórház ezután a BRFK-hoz fordult.

Az intézmény kiemeli: a főnővérnek érvényes ápolói végzettsége, gyakorlata és szakmai tapasztalata volt, de az alkalmazás időpontjában bemutatott, főiskolai szintű végzettséget igazoló mentőtiszti diploma érvénytelen volt. Hozzáteszik: az osztályon végzett ápolói tevékenységet képesítése szerint, a szakmai előírások betartásával látta el, orvosi irányítás és felügyelet mellett.

A kórház azt írja: az érintett közalkalmazotti jogviszonyát megszüntették, a hatósági nyomozás állásáról és eredményéről pedig egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást.