Rabszolgákkal fogatják a halat az európai éttermeknek

2010.09.30. 10:02
Embertelen körülmények között, gyakorlatilag rabszolgaként tengődnek azokon az EU-s regisztrációjú halászhajókon a dolgozók, amik Nyugat-Afrika partjainál tiltott vizeken halásznak. A zsákmányt európai éttermek vásárolják fel.

Tiltott vizeken, rabszolgasorban tartott legénységgel halásznak EU-s regisztrációjú hajók Nyugat-Afrika partjainál, írja a Guardian a Környezeti Igazság Alapítvány (EJF) nevű környezetvédelmi szervezet nyomozására hivatkozva. Az EJF alapvetően az illegális halászatot monitorozzák, ám nyomozásuk során az embertelen munkakörülményekre is felfigyeltek.

A hajók legénysége hónapokig, néhány esetben évekig nem hagyhatja el a fedélzetet. A halászokat egy méter magasságú kabinokban szállásolják el, a hajótérben 40-45 fokos hőmérsékletben kell dolgozniuk és nincs elég ivóvizük, állítja az EJF.

A halászhajók mindegyikén EU-s regisztráció van, ami elvileg feltételezi, hogy meg kell felelniük a szigorú egészségügyi és munkabiztonsági előírásoknak.

A tiltott vizeken illegálisan lehalászott halakat javarészt európai éttermek vásárolják fel, állítja az EJF.