Megkezdődött az üzérkedéssel vádolt volt főrendőr pere

2010.10.04. 13:56
Tagadta bűnösségét a korrupcióval vádolt Berta Attila egykori budapesti rendőrfőkapitány a Fővárosi Bíróságon megkezdődött büntetőperében, amely összefügg az UD Zrt.-vel.

A vád szerint a nyugalmazott rendőrtábornok 2005-ben egy, biztonsági cégével üzleti kapcsolatban álló kft. vezetőjének azt mondta, hogy lehallgatják, titkos nyomozás folyik ellene, de ő 10-15 millió forintért rendőrségi kapcsolatait felhasználva, egyik volt beosztottja, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese segítségével meg tudja szüntetni azt.

A beszélgetésről hangfelvétel készült, mely évekkel később az UD Zrt.-nél folytatott házkutatáskor került elő, és így indult büntetőeljárás Berta ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettével vádolja a volt budapesti főkapitányt.

A nyugalmazott rendőrtábornok tagadta, hogy pénzt kért volna magának vagy bárki másnak bármiféle jogellenes előny biztosítása érdekében, pénzátadásra pedig a vádirat szerint sem került sor.

Hajtotta a zsaruvér

Berta Attila vádlotti vallomásában elmondta, hogy biztonsági cége partnere volt a vádbeli kft.-nek és amikor az NATO-beszállítói minősítést kapott, figyelmeztette vezetőjét, hogy lehallgathatják. A nyugalmazott rendőrtábornok a bíróságon beszélt arról is, hogy a cégvezető az ő rendőri kapcsolataira támaszkodva próbált többször is segítséget kérni, ám ezt ő elhárította.

Az UD Zrt.-nél évekkel később házkutatás során fellelt 2005-ös hangfelvétel kapcsán Berta azt állította: a beszélgetés során érezte, hogy az előkészített, megszervezett volt, és rögzíthették, de mégis belement, mert "hajtotta a zsaruvér, vadászkutya-ösztön", szerette volna megtudni, miről is van szó valójában.

Az NNI volt vezetőjét is meghallgatják

A büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik, többek között Petőfi Attila rendőrtábornokot, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt vezetőjét, az ORFK jelenlegi bűnügyi főigazgatóját is beidézték, és nagy jelentősége lehet még annak a kérdésnek is, hogy felhasználható-e bizonyítékként az UD Zrt.-nél fellelt hangfelvétel.

Az UD Zrt.-vel összefüggésben számos büntető- és polgári eljárás indult az elmúlt két év során. Előbb a hatóságok éltek a gyanúval, hogy a cégnél törvénytelenségek történtek, illetve az MDF korábbi vezetése indított polgári pereket, később már a cég perelt kártérítésre, továbbá kezdeményezett büntetőeljárásokat az ellene korábban fellépőkkel szemben.