Tisztul a borsodi rendőrség

2010.10.13. 18:59 Módosítva: 2010.10.13. 19:00
Sátoraljaújhelyen már a tizenötödik zsebre bírságoló rendőrt fogták el, Miskolcon ketten buktak le. Ők húsz eurót kértek a megállított sofőröktől.

Újabb rendőrt vett őrizetbe a nyomozó ügyészség a Sátoraljaújhelyen, közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség sajtószóvivője.

Így már a sátoraljaújhelyi kapitányság tizenöt rendőrét gyanúsítják hivatalos személy által elkövetett kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel.

Martossy György közölte: a napokban vették őrizetbe az újabb gyanúsítottat.

Bűnszövetség is szerepel a gyanúsításban

A Miskolci Nyomozó Ügyészség szeptember elején vett őrizetbe először hét rendőrt, majd újabb hét rendőr került a látókörükbe, őket szeptember 22-én vették őrizetbe, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket. Valamennyien a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányságon teljesítettek szolgálatot közúti járőri beosztásban. Hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indult ellenük nyomozás.

A gyanú szerint a rendőrök májusban és júniusban egymással megállapodtak, hogy közúti ellenőrzéseken külföldi gépkocsikat állítanak meg, és a szabályszegések elnézéséért pénzt kérnek a sofőröktől. Többször vettek át csúszópénzt, főleg külföldi tehergépkocsik vezetőitől.

Jelenleg tizennégy rendőr van előzetes letartóztatásban, a szeptember elején őrizetbe vett hét rendőr közül egyet - aki együttműködött a hatósággal - az ügyészség egyetértésével kiengedtek kétmillió forint óvadék ellenében, a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Miskolcon is lebuktak ketten

Közben két miskolci rendőrt is őrizetbe vettek, és helyeztek előzetes letartóztatásba hasonló okok miatt.

Őket is ellenőrizte a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ). Ekkor derült ki, hogy két külföldi rendszámú teherautóst továbbengedtek, bár tapasztaltak néhány hiányosságot, de húsz euróért elnézték ezeket.

A sofőrök elmondták, hogy öt eurós bankjegyeket adtak át a rendőröknek. Az ellenőrzés során az egyik rendőr mappájában a bankjegyeket is megtalálták.