Zsúfolásig telt a hurkatöltő fesztivál

2010.11.10. 17:15
Túljelentkezés miatt több csapatot vissza kellett utasítani a szombati VI. tápiószentmártoni nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválra, a helyi sportcsarnok ugyanis csupán 50 stábnak tud helyet biztosítani a nagy gasztronómiai megméretéshez - közölte a Pest megyei falu polgármestere szerdán.

Tóth János elmondta, hogy a vetélkedőre bejelentkezett helyi és környékbeli baráti társaságokból, családokból verbuválódó 4-5 fős brigádok mellett Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek vendégek, akik az asztalokra készített nyersanyagokból igyekeznek majd kihozni a legjobbat.

A fesztivál eleve a régi hagyományok életben tartására törekszik. Most első alkalommal - az EU előírásaival összhangban - egy hamisítatlan falusi disznóvágás is lezajlik majd, amelyen a böllér a régi eszközökkel dolgozik.

Az is elhangzik majd - utalt rá a polgármester- hogy a hurkakészítésnek több ezer éves története van. Mongóliából ered, nálunk a török időkben terjedt el igazán, mivel a sertéshúst a mohamedán vallás elvetette, ezért az adóbeszedésnél a törökök kevés figyelmet fordítottak a disznókra.

A fesztivál egyik fő attrakciójaként megkísérlik a világ legnagyobb, négy méter hosszú szalámiját elkészíteni.

A rendezvény a két hete tartó Márton napi ünnepségsorozat befejező aktusa lesz. A programsorozatban az idei bor felszentelése, búcsú, kulturális programok is helyet kaptak.

Ezek között örömzene is szerepelt, amelynek keretében a helyi Borvirág együttes is fellépett. A zenekarban a  vidékfejlesztési tárca államtitkára, Czerván György zongorázik, a polgármester énekel és a gitározik, a helyi pap pedig a dobol - mondta Tóth János.