Amerika rászállt az energiakoktélokra

2010.11.18. 11:39 Módosítva: 2010.11.18. 11:40
Az alkoholt és energiaitalt egyszerre tartalmazó italok eltűnhetnek az amerikai boltokból. Eddig öt állam tiltotta be a keveréket, de a szövetségi fellépésre a gyártók is meghátráltak.

Megpróbálnak gátat vetni az amerikai egyetemisták legújabb hobbijának, az energiakoktél-ivásnak. A jól sikerült házibulik után sokan ugyanis életveszélyes állapotban, súlyos alkoholmérgezéssel kerültek kórházba.

Az amerikai egészségügy szervezet levelet küldött az alkoholos energiaitalokat gyártó cégeknek, figyelmeztetve őket termékük veszélyeire. A Food and Drug Administration (FDA) szerint a taurin, koffein és alkohol keveréke ártalmas az egészségre. "Bizonyítékaink vannak arra, hogy a termékekben található alkohol és koffein komoly egészségügyi problémákat vet fel" - nyilatkozta a Reutersnek az FDA illetékese, Joshua Sharfstein.

Ugyanakkor a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is figyelmeztette a vállalatokat, hogy a termékek reklámjai félrevezetőek. "A vásárlók azt gondolhatják, hogy ezek az italok biztonságosak, mivel széles körben hozzáférhetők." - mondta David Vladeck az FTC nevében.

Buli az ájulás után is

Az energiakoktélokat több mint két éve forgalmazzák Amerikában. A nagyobb alkoholgyártók már 2008-ban felhagytak az ilyen keverékek gyártásával, az űrt azonban gyorsan betöltötték a kisebb cégek. A téma az utóbbi hetekben került a figyelem középpontjába, amikor is kilenc Washington állambeli egyetemistát szállítottak kórházba a haláloshoz közeli alkoholszinttel.

A piacon jelenleg négy termék osztozik: a legnépszerűbb a Four Loko, amely mellett kapható a Joose, Moonshot és a Core High Gravity. Egyik terméket sem forgalmazzák Magyarországon.

Ahogy arról írtunk is, az amerikai egyetemisták körében népszerű italt 2,50 dollárért (kb 600 forint) árulják, egy doboz hatása a cukor és a magas alkoholtartalom miatt úgy négy-öt amerikai sörének felel meg (egy doboz Bud Light kb. 1,25 dollár (250 forint). A gyártó Phusion Projects 2008 óta forgalmazza az italt, éves eladási adatai szerint forgalma 2010-ben megduplázódott, az italnak a Facebookon 110 000 rajongója van.

A cég szóvivője szerint a Foul Lokóban kevesebb alkohol van, mint egy rumos kólában vagy Red Bull-lal felütött féldecis vodkában, a betiltást követelő orvosok viszont állítják, hogy a koffein és alkohol keveréke az, ami veszélyes. A serkentők ugyanis elnyomják az alkohol depresszáns hatását, így az egyetemista azután is képes inni, amikor normál esetben már a kanapé mögött heverne ájultan. A tiltakozás hatására Amerika öt államában már betiltották az energiakoktélokat.

Vége az energiakoktél-korszaknak

Korábbi határozott álláspontját a cég mostanra adta fel, mivel a szövetségi szervezetek levelei nem csupán udvarias figyelmeztetések. Ha a cégek 15 napon belül nem értesítik a szervezeteket, hogy milyen lépéseket tesznek a problémák orvoslására, akkor komoly szankciókkal kell szembenézniük. A termékeiket kitilthatják a boltokból, és megakadályozhatják azok gyártását is.

A Phusion Projects csak néhány órával azután, hogy Charles Schumer amerikai szenátor megszellőztette az FDA-levelet a honlapján, bejelentette: felhagy kivonja a koffeint és más stimulánsokat a termékeiből. "Meg kell tennünk ezt a lépést, azután, hogy sikertelenül próbáltunk boldogulni ebben a bonyolult, és politikailag is terhelt jogi helyzetben." - magyarázkodott nyilatkozatában Amerika egyetemistáinak a cég.