A szülők szerint levetette volna a lélegeztetőről a gyám a fiút, akire szekrény dőlt

2010.11.24. 08:48
A szülők tiltakozása ellenére le akarták kapcsolni a lélegeztetőgépről azt a hároméves kisfiút, akire egy szekrény dőlt egy gyermekotthonban, írja a Blikk a fiú szüleire hivatkozva. A cikk szerint a gyerek gyámja adott engedélyt a lekapcsolásra, de a gyermekotthon fenntartójának illetékese szerint a gyám tagadta, hogy ilyet tett volna, szerinte félreértés történhetett.

Az Országos Baleseti Intézet orvosa kedden azt mondta a hároméves, agyhalott Dominik szüleinek, hogy a kisfiú törvényes gyámja engedélyt adott arra, hogy a gyereket lekapcsolják a lélegeztetőgépről, írja a szerdai Blikk.

A kisfiú azután került nevelőotthonba, átmeneti gondozásba, hogy családja hajléktalanná vált. Azóta részben megoldódott a lakásgondjuk, de a gyerekeket nem kapták vissza. A kisfiúra a nevelőotthonban rádőlt egy szekrény, amikor felügyelet nélkül maradt egy nevelői szobában, emiatt került kórházba.

Hunka Zsolt, az apja szerint az orvos azt mondta nekik, nincs joguk megadályozni, hogy a gyereket lekapcsolják a lélegeztetőgépről. Kedd délután négykor telefonáltak a szülőknek, hogy ha jelen akarnak lenni az utolsó percekben, induljanak el, mondta az apa a Blikknek. A Blikk ekkor felhívta Csókay Lászlót, a Főpolgármesteri Hivatal gyermek-és ifjúságvédelmi ügyosztályának alosztályvezetőjét, aki azt mondta, a lélegeztetőgép tervezett kikapcsolásáról csak a laptól szerzett tudomást. Csókay ezután megkereste az illetékes gyámot.

Csókay szerda délután az Indexnek azt mondta, a telefonbeszélgetés során a gyám tagadta, hogy ilyen döntést hozott volna. Csókay szerint ezt nem is tehette volna meg, hiszen ilyen súlyú döntést csak a szülőkkel együtt lehet meghozni. Mivel a gyám szerint félreértés történt, és nem volt szó arról, hogy a kisfiút lekapcsolják a lélegeztetőgépről, nem indul vizsgálat ebben az ügyben, tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal illetékese.

A kisfiú szülei ügyvédhez fordultak, azt akarják megtudni, kinek a gondatlanságából történt a szerencsétlenség. Kamarás Péter ügyvéd a Blikknek azt mondta, ez alapjául szolgálhat egy kártérítési pernek is.