Felfüggesztett börtönt kapott a motoros elé drótkötelet feszítő férfi

2010.11.29. 10:06 Módosítva: 2010.11.29. 10:43
Két év felfüggesztett börtönre ítélte a Pest Megyei Bíróság azt a férfit, aki péceli telkén drótkötelet feszített ki, amely egy arra járó motoros halálát okozta. N. Zoltánt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták. Az ítélet nem jogerős: a vádlott elfogadta, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

2008. február 23-án Pécelen egy derékmagasságban kihúzott, magánterületet védő drótkötélnek ütközött egy crossmotorozó rendőr egy kitaposott füldúton. A balesetet szenvedett, 29 éves maglódi rendőr szolgálaton kívül volt. Miután felbukott, még felállt, és tett néhány lépést, majd összeesett és meghalt. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett a nyakán, hogy azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg.

A föld tulajdonosa a talajtól körülbelül hetven centiméternyi magasságban húzta ki a drótkötelet. Egy behajtani tilos és egy A4-es lapra írt figyelmeztető táblát is kihelyezett, a drót széleire sárga, nem fényvisszaverő anyagból készült szalagokat helyezett. Több tanú is elmondta, hogy ezt nem lehetett jól látni, főleg akkor, ha motorral közelítették meg.

N. Zoltán vádlott a Pest Megyei Bíróságon
N. Zoltán vádlott a Pest Megyei Bíróságon

A rendőr 60-70 km/órával ment neki az akadálynak. A laza drótkötél először a motor kerekének és villájának ütközött, majd felcsúszott a kormányra, és felsértette a motoros kezét, ezután pedig a nyakának csapódott, és eltörte a nyakcsigolyáit.

A tulajdonos azzal védekezett, hogy direkt nem embermagasságban húzta ki a drótkötelet, elsősorban illegálisan az arra járó járműveket akarta visszafordulásra kényszeríteni, ezért helyezett ki figyelmeztető táblát is. A bíróság szerint a telektulajdonos célja biztosan nem az volt, hogy az arra járóknak sérülést okozzon vagy megölje őket, mégis felelős a tragédiáért.

A bíróság szerint azonban ezek a táblák nem voltak jól láthatók, ahogy a drótra kötött sárga szalagok sem. A vádlottnak a terület lezárására hatósági engedélyt kellett volna kérnie, s semmiképpen nem fogadható el az a védekezés, hogy a környéken más telektulajdonosok is hasonló módon védték ingatlanukat az arra járó terepmotorosok és quadosok elől.

Az elmúlt években az elszaporodott fatolvajlások, és az erdőket tönkretevő terepmotorosok és quadosok ellen több gazda is hasonló megoldást választott: drótokat feszített ki a fák közé. A péceli eset is élesen vetette fel a tulajdon jogos védelmének határait, akárcsak a kesznyéteni gazda ügye, aki áramot vezetett az uborkaföldjét körbevevő drótokba, s az egyik kertjébe bemászó tolvaj halálos áramütést szenvedett. A 69 éves férfit november 23-án felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport