2,3 milliárdos adócsalást lepleztek le

2010.12.08. 14:57
Adócsalás és adóra elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt három gyanúsítottat - köztük P. Koltai Gábort - helyeztek előzetes letartóztatásba.

Információnk szerint A Magic boys című Michael Madsen-film producere, P. Koltai Gábor az egyik érintett, akit két társával előzetes letartóztatásba helyeztek a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelése alapján. A napokban összehangolt akció keretében negyvenöt nyomozó és járőr részvételével tizennégy helyszínen tartottak újabb házkutatást, majd öt embert gyanúsítottként hallgattak ki.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) közölte: fiktív számlák felhasználásával a mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, valamint értékesítésével foglalkozó cégek 2,3 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést, és ez az összeg a nyomozás során még tovább nőhet.

P. Koltai Gábor producernek az apja, Koltai Róbert rendezte Világszám! és a Megy a gőzös volt az első két filmes munkája a Filmsziget Kft producereként, év elején a Magic Boys-szal a Wyvern Images Kft. vezetőjeként pályázott támogatásra. 

Április elsején rendeltek el nyomozást feljelentés alapján. Augusztus 4-én, mikor a VPOP már egyszer 29 budapesti és vidéki helyen tartott házkutatást az adócsalás ügyben, felhívtuk az akkor Londonban forgató producert, aki elmondta, nem nyilatkozna, amíg át nem tekinti az iratokat.

A filmek gyártására és értékesítésére a hírek szerint egy komplex számlázási láncolatot hoztak létre, amelyben a filmek finanszírozásában és az értékesítésben résztvevő offshore cégek, valamint az áfa-visszaigénylő pozícióba kerülő gazdasági társaságok mellett hamis, fiktív költségszámlákat kibocsátó cégek is megtalálhatók voltak.

Közvetlen állami támogatás a P. Koltai-filmeknek:

A Magic boysra visszatérítendőként 20 millió forintot ítélt neki kétszer a Mozgókép Közalapítvány, a Megy a gőzös után automatikusan 42 millió normatívot kapott (200 ezer néző felett ennyi járt 2008-ban). A Nemzeti Filmiroda szerint a közvetlen állami támogatása még az 50 milliós Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és automatikusan járó alapítványi pénzzel együtt 152 millió forint lett. A Nemzeti Filmirodában annyit árultak el legújabb filmjük rendezői-produceri - szakmai pletykák szerint magas - jövedelméről, hogy "a rendezői és produceri díj megfelel egy átlagos magyar játékfilm esetében kifizetett díjnak. Az ún. vonal feletti költségek nagyobb összegét a külföldi sztárszínész, Michael Madsen gázsija indokolta."

A közvetett állami támogatásban van a 20 százalékos adókedvezménynek köszönhetően a nagyobb pénz: ez filmgyártásnál a film teljes költségvetése után jár. Legújabb filmjüket, a Magic boys-ot például 800 millió forint körülinek jelentették be, így a közvetett állami támogatás 172 millió forint. A Hunyadi János-filmtervére nem akart közvetlen állami támogatást kérni, csak az adókedvezményre számított, ahogy az Indexnek elmondta, vagy nagyszabású filmet szeretne vagy semmilyet: "Ha nem jön össze a 30 millió dolláros nagyságrend (6 milliárd forint), nem kötünk kompromisszumokat, inkább elállunk a filmtől".

Koltai Gábor a nagyjátékfilmek mellett producerként az animációs műfajban is érdekelt; a vámnyomozók most elsősorban ezeket az animációs produkciókat vizsgálják.