Veszélyes az új orosz egyenruha

2010.12.15. 11:39

Több száz katona került kórházba rövid idő alatt Oroszországban az új egyenruha miatt - közölte a Rosszijszkaja Gazeta szerdán.

Az uniformis anyaga túl vékony, nem passzol az orosz télhez. A lap tudósítása 60 és 250 közé teszi azon orosz katonák számát, akik a ruha miatt kórházba kerültek. Miután a sarki hideg betört az országba, a katonák sorban megbetegedtek, az influenzától a tüdőgyulladásig mindenféle betegséget összeszedtek.

A lap szerint a védelmi illetékesek elmondták, nem kapták meg időben a panaszokat az uniformisokról, hogy még a tél előtt tegyenek az ügyben, míg Nyikolaj Makarov vezérkari főnök hanyagsággal magyarázta a történteket.

A korábbiaknál formásabb és sikkesebb egyenruhát 2008-ban mutatták be. A cári Oroszország uniformisára emlékeztető ruhát egy helyi divatcézár, Valentin Judaskin tervezte, és van belőle ünnepi alkalmakra és terepre szánt változat is. Oroszországban a 90-es években készítették el a szovjet idők utáni első egyenruhát, amely elég népszerűtlen volt a tisztek körében, szerintük ugyanis úgy néztek ki benne, mintha egy harmadik világbeli országban szolgálnának.