Szuperjacht után szigetet vásárolt Roman Abramovics

2010.12.22. 12:02
Roman Abramovics nem aprózza el. A Londonban élő orosz oligarcha a minap átvette legújabb jachtját, amellyel az amerikai Forbes Magazin legköltségesebb vásárlásokat felsoroló idei listáján az első helyre került. A hajó értéke 400 millió dollár, Abramovics ugyanennyiért megvásárolta a szentpétervári Új Hollandia szigetet is.

Szerdán arról számolt be a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap, hogy Abramovics, a Chelsea londoni focicsapat tulajdonosa, a csukcsföldi parlament elnöke megvásárolta a közel 9 hektáros szentpétervári Új Hollandia mesterséges szigetet.

A szigetet az Ohta és a Mojka folyók, valamint több csatorna találkozásánál töltötték fel a 18. században, Nagy Péter cár idején hajógyári célokra, és akkor építették be raktárakkal, amelyek ma egyedülálló ipari műemlékegyüttest alkotnak.

Abramovics szállodákat, butikokat, művészeti galériákat és éttermeket akar itt kialakítani. A történet fő pikantériája, hogy itt épült volna a Gazprom Ohta központnak elnevezett, több épülettel körülvett toronyháza, amelynek tervezője a sztárépítész Norman Foster. A sok éves heves tiltakozás, Dmitrij Medvegyev államfő néhány félreérthetetlen megjegyzése és az UNESCO ellenállása miatt azonban az önkormányzat a napokban kénytelen volt visszavonni az építési engedélyt.

Az Új Hollandia-sziget
Az Új Hollandia-sziget

A december elején átvett Eclipse nevű jacht nem csak árában abszolút rekorder. Hossza 167 méter, a hajótest golyóálló acélból, az ablakok golyóálló üvegből készültek, és szükség esetére a fedélzeten elhelyeztek egy német fejlesztésű rakétavédelmi rendszert is.

Az Eclipse hangárjaiban két helikoptert, egy mini tengeralattjárót és két nagy motorcsónakot is találunk, egy a digitális fényképezőgépeket zavaró műszer pedig a paparazzóktól óvja az utasokat. A jacht luxuskabinjaiban 30 vendég lakhat, akiknek nyitott és fedett medence, moziterem, edzőterem és éjszakai bár is a rendelkezésre áll. A hajó állandó 70 fős személyzettel rendelkezik. Fenntartása évi 25-35 millió euró lesz.

A 43 éves, egykori csukcsföldi árvagyerek Abramovics állítólag kétes olajüzletekkel tett szert hatalmas vagyonra a Szovjetunió végnapjaiban, a Forbes magazin szerint idén 11,2 milliárd dolláros vagyonnal bírt, és a globális válság viszonylag kevéssé sújtotta.


View Larger Map

Elvált, új élettársától, Darja Zsukova orosz modelltől tavaly év végén született meg hatodik gyermeke, miközben a nagyobbak lassan már családot alapítanak.

Abramovics tavalyi szerzeményei között van egy hatalmas villa 90 millió dollárért a karibi Saint Barts szigeten és egy nagy moszkvai villa saját focipályával.