Lepedővel akasztotta fel magát egy váci rab

2011.01.09. 15:42 Módosítva: 2011.01.09. 15:49
Öngyilkos lett egy fogvatartott a Váci Fegyház és Börtönben vasárnap hajnalban. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa több börtönpszichológus alkalmazását javasolja.

A súlyos testi sértés bűntette miatt jogerősen fegyházbüntetésre ítélt P. István lepedővel akasztotta fel magát az emeletes ágyra a háromfős zárkában.

Az intézet ápolója és a kiérkező mentősök gyors beavatkozása ellenére sem sikerült újraéleszteni a férfit. A rendőrség elsődleges vizsgálata kizárta az idegenkezűséget. A börtön vezetése és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának bizottsága megkezdte az eset teljes körű kivizsgálását.Tavaly hét fogvatartott követett el öngyilkosságot, az idén ez volt az első eset.

Több börtönpszichológusra lenne szükség

Az állampolgári jogok biztosa több börtönpszichológus alkalmazását javasolta vasárnapi, az OS-nek eljuttatott közleményében, melyben arra a január elsejei esetre reagált, amikor a váci börtönben két rab agyonverte egy társukat, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Mint írta, a fogvatartottak alapvető szabadságjogait – közöttük emberi méltóságukat, az élethez és az emberséges bánásmódhoz való jogukat - nem csorbíthatja a szabadságvesztés. A fogvatartás végrehajtása humánus, a társadalomba visszavezető legyen, biztosítsa az elítélt életének, testi épségének és emberi méltósághoz való jogának érvényesülését a szabadságvesztés teljes időtartama alatt – hívta fel ismét a büntetés-végrehajtás irányítóinak figyelmét Szabó Máté.

Az ombudsman az elmúlt három évben több bv. intézet állapotait a helyszínen vizsgálta és sok tekintetben javuló viszonyokat tapasztalt, így volt ez a Váci Fegyház és Börtön esetében is. A zárkák mérete például nőtt, a zsúfoltság csökkent, a felszereltség javult, sok helyen zárhatóvá tették a mellékhelyiséget, folyóvizet vezettek be a fegyelmi zárkákba. A biztos ugyanakkor a humánus büntetés-végrehajtás érdekében szükségesnek látná, ha a börtönökben több orvost és pszichológust alkalmaznának, akik megfelelően tudnák kezelni az elítéltek mentális állapotát. Jelenleg 16 500-an vannak a hazai bv. intézetekben - áll az ombudsman jelentésében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport