Háromszáz helyett több ezer embert engedtek be

2011.01.16. 14:32 Módosítva: 2011.01.16. 20:50
Fontosabb részletek
  • Szombat éjjel három fiatal lány életét vesztette a budapesti West Balkán szórakozóhelyen
  • 23 óra után pánik tört ki, a tömeg kiáramlott a szórakozóhelyről, a lányok ekkor haltak meg
  • Vizsgálják a szervezők felelősségét, illetve igazságügyi orvosszakértő bevonásával a fiatalok halálának pontos okát is
  • A terézvárosi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a hely kérvényezte nyilvántartásba vételét, azonban ez alapján csak háromszázan, este 10-ig tartózkodhattak volna bent
 

A West Balkán nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be, mondta Hassay Zsófia terézvárosi polgármester, miután szombat éjjel három fiatal lány halt meg, amikor a tömegben pánik tört ki. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, csak nyilvántartásba vételi számot kapott, így legfeljebb háromszáz fő részvételével, este 10-ig tarthatott volna rendezvényt.

Ezzel szemben a buli szervezői szerint 2881 darab, belépésre jogosító karszalagot adtak el a tragédia kezdetéig, vagyis a pánik kirobbanásakor legalább 2500-an lehettek a termekben. A szervezők ennél is nagyobb tömegre számítottak, erre utal az a hétfői Facebook-bejegyzés, miszerint "4000 fős ruhatár kapacitás" lesz a helyszínen.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Sajtos Csilla jegyző sajtótájékoztatót tart a városházán
Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Sajtos Csilla jegyző sajtótájékoztatót tart a városházán

A szombat esti nagyszabású rendezvényt a polgármester szerint öt nappal előtte mindenképpen be kellett volna jelenteniük. A polgármester megbocsáthatatlan hibának nevezte, hogy az üzemeltető nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a West Balkán kihasználta azt a 2009 óta élő hatályos jogszabályt, hogy ha egy hely nyilvántartásba vételt kérelmez, akkor a kérelem beadása után elkezdheti a rendezvényszervezést, még a szakhatósági vizsgálatok befejezése előtt.

A kerület vezetője kitért arra, hogy a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a rendeleteket megsértőkkel szemben, mivel a nyilvántartásba vétel automatizmus szerint működik. Emiatt az önkormányzat kezdeményezi, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak a hatósági vizsgálatok után működhessenek a szórakozóhelyek.

Pintér Sándor az ügy kapcsán vasárnap utasította a a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát, az azokat szabályozó jogi hátteret.

D  FO201101116007

Az üzemeltető 2010 tavasza óta többször is kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket vissza is vonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. A hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én este 10 után tartottak ellenőrzést a helyen, amelyet kiüríttettek, mivel 180 vendéget találtak bent.

A polgármester azt mondta, hogy a rendőrség kihallgatja a West Balkánt üzemeltető társaság vezetőjét az ügyben, de vizsgálják a tegnapi rendezvényt szervező másik cég felelősségét is. Szalontay Győző, a West Balkán Kft. egyik tulajdonosa vasárnap délután, amikor hívtuk, azt mondta: "elnézést, én most rendőrségen vagyok". Az RTL Klub esti híradója szerint a West Balkán vezetőit és a parti szervezőit is kihallgatta a rendőrség, de a kihallgatásokról a rendőrök bővebb információt nem adtak, a délutánra ígért sajtótájékoztató elmaradt.

A polgármester és Sajtos Csilla jegyző a sajtótájékoztatón elmondta, a közeljövőben fokozottabb ellenőrzés várható, és úgy gondolják, hogy a West Balkán befejezi működését.

Ki miért felelt?

A helyszínt üzemeltető céget tette felelőssé a kialakult helyzetért a szombat esti programot szervező Noise Night Life (NNL) is. "A West Balkán épületét Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vettük a hely üzemeltetőitől, amely megállapodás IX. pontja az üzemeltető cég külön kérésére azt tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag a saját portaszolgálatuk láthatja el" - olvasható abban a közleményben, amit a rendezvényszervezők tettek közzé vasárnap délután a rendezvény Facebook-oldalán.

A "Noise Night Life csapata" aláírással ellátott közlemény szerint a West Balkán emberei voltak felelősek "a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért, és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt".

A West Balkán Kft. vasárnap este adott ki egy közleményt, miszerint fix áron adták ki az NNL-nek a helyet, így a jegyeladásban nem voltak érdekeltek. "A jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Noise Night Life végezte" - írják.

Az NNL-esek szerint a 2500-nál több résztvevő korántsem sok. "A helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb (...) volt olyan terem, amely még szinte üres volt", és felidézik, hogy korábban ez a hely 4500 fős rendezvénynek is otthont adott. Jogilag azonban, miután a West Balkánnak nem volt működési engedélye - erről közleményük szerint az NNL-esek csak a híradásokból értesültek, arról korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak a bérbeadótól -, csak úgynevezett nyilvántartásba vételi száma, legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be.

Pánik tört ki

Szombat este 23 óra után pánik tört ki, a tömeg kiáramlott a szórakozóhelyről, ekkor halt meg a három lány, akik közül ketten is gimnazisták lehettek. A rendőrség szerint kizárható, hogy a tragédiát késelés okozta, bár az első hírekben még ez szerepelt. Az NNL-esek szerint ezt az magyarázhatja, hogy a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, a tömegben valaki azt kiáltotta, hogy "késelés". A közlemény szerint "valószínűleg ez okozhatta a pánikot és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak le a lépcsőn, a kijárat felé, amely végül tragédiához vezetett".

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a lányokat az mentősök az utcán, a földön fekve találták meg élettelenül. Fél órán keresztül küzdöttek a lányok életéért, azonban nem sikerült megmenteniük őket. A fiatalok halálának pontos okát orvosszakértői vizsgálat állapítja majd meg. Bővebben>>>

A közösségi portálokon és blogokon beszámoló szemtanúk azt írják, óriási volt a tömeg, "alig kaptak levegőt." Bővebben>>>

Egy ilyen mértékben zsúfolt helyen különösen nagy az esélye a tömegpániknak, ami a túlzsúfoltság miatt nagy valószínűséggel járhat halálos áldozatokkal. Bővebben>>>

Mécseseket helyeztek el

A Facebookon "Szombat esti tragédia (West Balkán)" néven alakult oldalon megemlékezést szerveztek az áldozatok emlékére délután egykor és este nyolc órától a Nyugati téren.

Megemlékezés a helyszínen

Ötven-száz ember vett részt a délután egykor szervezett megemlékezésen, jelentette tudósítónk a helyszínről. A legtöbben leraktak egy-egy mécsest, aztán tovább indultak. Többen elmondták, hogy bent voltak az emeleten, ahol nem is érzékelték, hogy kitört a pánik, csak amikor már kiterelték őket a helyről.

Az egyik lány megmutatta a 4933. sorszámú karszalagját (ugyanakkor a karszalagok feltehetően nem sorban voltak), és azt mondta, hogy óriási volt a tömeg, halálfélelme volt, annyira nyomták egymást az emberek, volt, aki már majdnem sírt. Ugyanakkor elmondása szerint a tömeg állt, tehát valaminek történnie kellett, amiért kitört a pánik és megindultak kifelé az emberek.

A TV2 híradójában elhangzott, hogy az áldozatok közül két lány barátnő volt, mindketten a Móricz Zsigmond Gimnáziumba jártak, és az iskola igazgatója szerint jó gyerekek voltak, nem volt velük probléma.

Az RTL Klubnak nyilatkozó Bilkei Pál pszichológus azt mondta: nem törhetett ki pánik, mert akkor ijedten, fejvesztve menekült volna mindenki, a képeken és videókon pedig nem ez látszik. A szakember szerint tömegpszichózis lett úrrá az embereken, amit egy hullámhoz hasonlított. Ennek oka az lehetett, hogy túl sok embert akartak túl szűk helyen egyszerre kiterelni.

Ön is látta?