Kevesebb a hamis forint

2011.01.19. 06:46
Arányaiban csökkent a hamis bankjegyek száma a magyar pénzforgalomban. Az év végére sikerült felgöngyölíteni a legjobb hamisítványokat előállító bűnözői kört.

Jelentős mértékben csökkent 2010 utolsó negyedévében a forgalomban lévő hamis forintbankjegyek mennyisége. A hamis bankjegyek száma tavaly év elején még gyarapodott, de az év utolsó három hónapjában 1186 darabot, kétharmadrészt tízezreseket, ötödrészt húszezreseket, tizedrészt ötezreseket vontak ki.

A hamisítványok számbeli csökkenésében a jelentés szerint meghatározó szerepe volt az MNB rendőrséggel folytatott eredményes együttműködésének, amelynek köszönhetően októberben felderítették a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb tízezreseket előállító hamisítói kört.

A kereskedelemben ugyanakkor továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló hamis húszezresek. Ezek is kiszűrhetők azonban összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), főként pedig a korszerű pénztári eszközös módszerrel, a kombinált uv-a/C lámpás vizsgálattal.

A hamisítványok számának csökkenése tükröződik abban is, hogy egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.