West Balkán: perelnek a gyászoló szülők

2011.01.25. 07:10 Módosítva: 2011.01.25. 07:18
Elsősorban a közvetlen felelősöket, de a hatóságokat is beperelik a West Balkánban történt tragédia áldozatainak szülei, írja a Bors. A három lány egyike, a 24 éves Rita szülei is kijelentették: nem hagyják, hogy a felelősök megússzák. Az ügy nagyon bonyolult, de hamarosan fel fogjuk göngyölíteni, a vizsgálat természetesen elsőbbséget élvez a rendőrségnél - mondta a Magyar Nemzetnek a budapesti rendőrfőkapitány.

A család ügyvédje, Békefi László a Bors keddi számában elmondta: elsősorban a hatóságok, a VI. kerületi jegyző felelősségét firtatják. A hatóságokkal hajlandóak egyezkedni, az elkövetői körrel azonban semmiképpen, velük szemben egyértelműen a büntetőjogi felelősségrevonás és a peres eljárás mellett döntöttek - mondta a jogi képviselő.

A rendezvény főszervezője, K. Tamás ügyvédje, Koltai Zsuzsanna pedig azt mondta: ahhoz, hogy kárfelelősségről lehessen beszélni, meg kell várni a jogerős ítéletet. Ha ügyfelét közvetlen összefüggésbe hozzák a lányok halálával, akkor kártérítési felelősséggel tartozik.

A Borsnak egy az ügyben nem érintett jogász azt mondta: nagy az esélye, hogy a szülők megnyerik a pert. A kártérítés reális összege nagyjából 3-4 millió forint lehet családonként.

A budapesti rendőrfőkapitány szerint a West Balkánban történt szerencsétlenség nagyon bonyolult ügy, de hamarosan felgöngyölítik, a vizsgálat elsőbbséget élvez a rendőrségnél. Tóth Tamás a Magyar Nemzetnek adott interjúban hangsúlyozta: az eljárás most indul be igazán.

A BRFK vezetője a kedden megjelent interjúba úgy fogalmazott: a sajtó szempontjából talán kevés kézzelfogható körülményt hoztak nyilvánosságra, ez azonban nem azt jelenti, hogy akadozna a vizsgálat.

Véleménye szerint akármekkora is a közvélemény, illetve a média nyomása egy adott ügyben, semmilyen rendőri szervezet nem kommunikálhat úgy, hogy később hiteltelenné váljék.

"Az ügy nagyon bonyolult, de hamarosan fel fogjuk göngyölíteni, a vizsgálat természetesen elsőbbséget élvez a rendőrségnél" - közölte a budapesti rendőrfőkapitány.

Arra a felvetésre, hogy előzetes letartóztatás helyett az össze gyanúsított szabadlábon van, azt válaszolta: "az ügynek nincs vége, az eljárás most indul be igazán".

Tóth Tamás az esetleges leváltásáról szóló hírekkel kapcsolatban azt mondta: reméli, nem a testülettől származnak az ilyen pletykák. Szavai szerint az effajta híresztelések károsak, és azon lesz, hogy ilyen támadások ne érhessék a szervezetet.