Pénzbírságra ítélték Dombóvár polgármesterét

2011.01.26. 16:14
Szerdán a Tolna Megyei Bíróság első fokon 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Dombóvár polgármesterét. A független politikust hivatali visszaélés miatt ítélték el. Az ügyészség más bűncselekményekkel is megvádolta, de ezek alól felmentést kapott. Az ügyész fellebbezett.

Szabó Lorándot szerdán hivatali visszaélés miatt 750 ezer forintra büntette a Tolna Megyei Bíróság. Dombóvár független polgármesterét egy 2008-as eset miatt ítélték el. Szabó abban az évben kétmillió forintot küldött egy fideszes önkortmányzati képviselőnek, és tanácsnoki állást is ajánlott neki azért, hogy a képviselő cserébe álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől és kártérítési igényétől.

A bíróság szerint az állásajánlattal követte el Szabó a hivatali visszaélést. Hogy a saját pénzéből arra kívánt áldozni, hogy kibékítse az ellene pereskedő képviselőt, az nem számít bűncselekménynek. A magánérdek és a közérdek keveredett viszont a tanácsnoki állás felajánlásával.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, ténybeli beismerését, azt, hogy kiskorú gyermekekről gondoskodik, valamint hogy elmaradt a jogtalan előnye a visszaélés kapcsán. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a bűncselekmény alkalmas a hivatali hatalomgyakorlás iránti közbizalom csorbítására, továbbá azt, hogy jelentősen elszaporodtak a politikai szférában megvalósított bűncselekmények.

Sikkasztással is megvádolták Szabót, mert a képviselőtestület jóváhagyása nélkül utalt összesen 206 millió forintot két cégnek a város vagyonából, még 2003-ban és 2004-ben. A pénzt azonban a cégek visszaadták, így nem lett kára az önkormányzatnak.