135-ös a pécsi egyetemi lövöldöző IQ-ja

2011.02.04. 14:30 Módosítva: 2011.02.04. 14:39
A Baranya megyei bíróságon folytatódott G. Ákos pere: meghallgatták az egyetemi lövöldöző anyját, és levetítették a biztonsági kamerák felvételeit is.

Édesanyja vallomása szerint G. Ákos beteges kisgyermek volt, súlyos asztmával küzdött, gyakran kellett orvoshoz vinni, emiatt egy évvel később kezdte az iskolát, derült ki a pécsi egyetemi lövöldözés pénteki tárgyalásán, amelyről a bama.hu tudósított.

"Ákos udvarias, csendes, visszafogott, szorgalmas, pedáns, intelligens fiú volt, akiről csak jót lehet mondani", mondta K. Judit.

Az első furcsa jeleket 15 éves korában vették észre. Állandóan fürdött, rengeteg habfürdőt, vizet használt, kirepedezett a keze. Emiatt szóltak a háziorvosnak, aki elküldte őt a gyermekpszichiátriára.

G. Ákos kutatási pályára készült, gyógyszerész szeretett volna lenni, csak egy-két ponttal maradt le a felvételinél a bejutástól, közölte az anya. Harmadszorra vették fel az orvosira. Az édesanya kérésére kezdte el a természettudományi kart, de Ákos komolytalannak ítélte a képzést, mert szerinte nem lehetett rendesen felkészülni a vizsgákra.

G. Ákos a tárgyalóteremben
G. Ákos a tárgyalóteremben

Tanúként meghallgatták R. Éva ideggyógyász szakfőorvost, akinél többször járt a fiú. Elmondása szerint Ákos intelligenciahányadosa 135-ös volt.

Hirtelen fellépő és elmúló rosszullétek léptek fel nála, izzadt, melege lett, hevesen vert a szive. Igaz, ekkoriban napi nyolc kávét ivott.

Apja tengerésztiszt, aki sokat van távol tőle, anyja és apja is felsőfokú végzettségű. Még nem volt szerelmes, nem járt senkivel. Istenfélő és túlteljesítő típus, hangzott el a tárgyaláson.

A tárgyaláson G. Ákos rendőrségi bejelentését is lejátszották, ami így hangzott:

"- Lövöldözés volt az egyetemen.

- Tudunk már róla.

- De én vagyok az elkövető."

Levetítették a rendőrségi helyszínelők videófelvételeit, a vádlott is nézte a képsorokat, de elfordította a fejét, amikor a földön fekvő áldozatát mutatták.

A következő tárgyalási nap április 6-án lesz.

A 19 éves gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében lelőtte egyik csoporttársát, három embert súlyosan megsebesített.