Érpataknál is látták a kelet-magyarországi ufót

2011.03.01. 21:51
Békéscsaba után Érpatakról is érkezett videó a szombat esti állítólagos ufóról. A mezőőr felvétele a két fényes objektumról nem elég tiszta, de a Magyar Ufókutató Szövetség szerint végül is bármi lehet.

Nemcsak Békéscsabán, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak felett is látták szombaton az azonosítatlan repülő tárgyat, és ott is készült róla videófelvétel. A Magyar Ufókutató Szövetség számítógéppel fogja elemezni a képsorokat, ám az előzetes vélemény szerint azok nem tekinthetők hitelesnek. Szombaton kora este, negyed 7 körül két furcsa, fényes pont jelent meg az égen Békéscsaba felett. A fények párhuzamosan mozogtak egymás mellett, majd alacsonyabbra ereszkedtek, megálltak, és aztán 10-15 másodperc múlva elhalványult a fényük - írta a beol.hu internetes hírportálnak egy olvasó, aki mozgóképen meg is örökítette az azonosítatlan repülő tárgyat.

Ugyanaznap este Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Érpatak külterületi szolgálatát végző mezőőr is látta, sőt kamerával meg is örökítette az ufót. A szon.hu hírportál keddi beszámolója szerint Batki Péter, a kamera által beírt időpont szerint 18 óra után 3 perccel a település Újfehértóhoz közeli részén járt, amikor az égen két mozgó fényes objektumot vett észre. A kamera nagyjából 15 másodpercet rögzített, vagyis 20-25 másodpercig volt látható a déli égbolton a Debrecen felé mozgó fénypárt.

A Magyar Ufókutató Szövetség is kapott bejelentéseket a hétvégi jelenségről, a szakemberek szemtanúkkal is beszéltek és látták a mozgóképeket. Kalmár János elnök a Független Hírügynökségnek ugyanakkor elmondta: a felvételek túlságosan homályosak, elmosódottak és nincsenek viszonyítási pontok, így megbízhatatlanok. A képsorokon gyakorlatilag bármi lehet. A szakember szerint az eddigi információk alapján az biztosan kijelenthető, hogy a klasszikus értelemben vett azonosítatlan tárgyról van szó, de például azt már nem lehet biztosan állítani, hogy az repült is. Számítógéppel fogják elemezni a felvételeket, de az elnök szerint kicsi az esély arra, hogy értékelhető eredményeket kapnak. A munkájukat segítené, ha minél többen eljuttatnák hozzájuk az információkat, fotókat, filmeket a posta@ufoszovetseg.hu e-mail címre.

A jelenséggel kapcsolatban az egyik internetes fórum hozzászólója úgy vélte, hogy a napkitörés fénye verődött vissza a csillagokban, és azt láthatták a szemtanúk, ám a Magyar Ufókutató Szövetség elnöke szerint ez nem lehetséges. Kalmár János elmondta: ezt még tökéletesen tiszta időben sem lehet látni, ráadásul múlt szombaton este erősen felhős, szürke volt az ég. Kalmár nem akart találgatásokba bocsátkozni, ezért úgy fogalmazott: a jelenség ugyanúgy lehetett egy megmagyarázhatatlan idegen objektum, mint egy kipróbálás alatt álló, egyelőre ismeretlen földi technológia is.

A Magyar Ufókutató Szövetséghez számtalan bejelentés érkezik, amelyekből évente 7-8 tekinthető hitelesnek. Ezeket több, egymástól független szemtanú és különböző felvételek támasztják alá. A szervezethez nem hivatalosan jutnak el a pilóták észleléseiről szóló hírek, akik szintén gyakran látnak azonosítatlan repülő tárgyakat, a munkájuk miatt azonban erről nem beszélhetnek.