Tasnádi rosszul lett a tárgyalásán

2011.03.02. 17:34
Első fokon hat évre ítélték, de az ügyész és a védő is fellebezett. A másodfokú tárgyalás első napján Tasnádi Péter nem beszélt, mert rosszul érezte magát.

Megkezdődött az emberölés előkészületének bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter és 12 társának büntetőpere a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblán szerdán.

A Fővárosi Bíróság a vállalkozót 2009. május 12-én - első fokon - hat év börtönbüntetésre és 6 millió 300 ezer forintos vagyon­elkobzásra ítélte, valamint hat évre eltiltotta a közügyektől. Tasnádi Pétert a bíróság bűnösnek mondta ki visszaesőként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.

A nem jogerős ítélet szerint a vállalkozó ezek mellett bűnös: felbujtóként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, rongálás, sikkasztás, csalás, magánokirat-hamisítás, garázdaság, közveszély okozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás elkövetése miatt.

A bűncselekmények nagy részét Tasnádi Péter felbujtóként követte el.

Az elsőfokú bíróság a vádlottak közül összesen kettőt mentett fel teljesen. Az akkori döntés ellen az ügyész és a vádlottak védői is fellebbeztek.

Tasnádi Péter a másodfokú per első tárgyalási napján nem kívánt szólni saját védelme érdekében, mert – mint mondta – nem érzi jól magát. Ezután az elsőrendű vádlott el is hagyta a tárgyalótermet.

Tasnádi Péter ügyvédje eljárási hibákra hivatkozva indítványozta az ítélet hatályon kívül helyezését, és kérte, hogy az ítélőtábla utasítsa új eljárásra az elsőfokú bíróságot. Tuza Péter a hatályon kívül helyezési okok között említette, egyebek mellett, hogy az eljárás során több tanú esetében elmaradt a jogaikra való figyelmeztetés, titoktartási kötelezettség miatt nem használhattak volna fel tanúvallomást bizonyítékként, valamint - szerinte - néhány ponton a bíróság megszegte az indokolási kötelezettségét.

Tuza Péter azt mondta, ha az ítélőtábla nem helyezi hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, akkor azt változtassa meg úgy, hogy védencét több vádpont alól felmenti, a kiszabott büntetést lényegesen enyhíti.

Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2001-től 2007 végéig - személyes sérelmei megtorlásaként - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. Célpontok között volt Tasnádi volt felesége és annak élettársa, felesége ügyvédje, valamint anyósa is, akit maró anyaggal öntöttek le.

A per pénteken folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán.