Nem sokkolóval szedték ki az ágy alól

2011.03.29. 17:24

Panaszt tettek a nyomozást megszüntető ügyészségi határozat ellen a rendőrségi előállítás közben elhunyt kemecsei férfi hozzátartozói, közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője kedden.

Az ügyben hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozást azonban bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyészég.

Szilágyi László szóvivő tájékoztatása szerint az erről szóló határozatot kézbesítették az elhunyt férfi hozzátartozóinak, akik ez ellen panasszal éltek. A beadványuk már megérkezett a főügyészségre, amelyet harminc napon belül bírálnak el. A dokumentumban a férfi halálához vezető körülményeket kifogásolják a rokonok.

A 49 éves, többszörösen körözött férfit 2010. december 26-án kemecsei lakásából állították elő a rendőrök. A megbilincselt gyanúsítottat rendőrautóba ültették, a férfi azonban úton a kapitányság felé hirtelen rosszul lett. A rendőrök elkezdték az újraélesztését, amelyet a kiérkező mentők folytattak, de már nem tudták megmenteni a férfi életét. A rokonok feljelentették a rendőröket, állításuk szerint a járőrök elektromos sokkolóval szedték ki az ágy alá bújt férfit, aki belehalt a bántalmazásba.

A nyomozás során beszerzett igazságügyi orvos szakértői vélemény leszögezte: a férfi halálának természetes oka volt, elektromos áram okozta sérülést a holttesten nem találtak. Az eljárásban azt is megállapították, hogy a rendőrök eljárása jogszerű és törvényes volt. A rendőrség az eset után kiadott közleményben határozottan visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az elfogáskor elektromos sokkolót használtak volna: ilyen eszköz nincsen rendszeresítve a szervezetnél - írták.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője korábban elmondta: a hozzátartozók feljelentését a rendőrség azzal a kiegészítéssel továbbította, hogy amennyiben a nyomozás során nem igazolódik be a sokkoló használata, az ügyészség hamis vád miatt indítson eljárást.