Holttesteket találtak a két éve lezuhant Air France-gép roncsaiban

2011.04.04. 09:39 Módosítva: 2011.04.04. 10:44
Víz alatti kutatócsapatok az Air France légitársaság csaknem két éve lezuhant, 447-es számú járatának több darabját találták meg az Atlanti-óceánban. A roncsokban holttestek is voltak. Talán ezután fény derülhet a 228 ember halálát okozó szerencsétlenség okaira.

A korábbi kiterjedt és költséges kutatások nem tudták kideríteni, pontosan mi történt 2009. június 1-jén a Rio de Janeiróból Párizsba tartó Airbus A330-203 géppel, miután nagy magasságban viharba került. A légi baleseteket vizsgáló francia BEA hivatal vasárnap éjjeli közleményében először azt jelentette be, hogy az Alucia kutatóhajó csapata "egy repülőgép darabjait lokalizálta az elmúlt 24 órában", majd azt, hogy a darabokat a 447-es járat részeiként azonosították.

A francia közlekedési miniszter hétfőn bejelentette, hogy a roncsokban holttesteket találtak. A holttesteket a felszínre hozzák, és azonosítani fogják őket. A BEA vezetője hétfőn már azt mondta: szerinte most a roncs legnagyobb részére találtak rá. "Egészen mostanáig csak néhány, a felszínen lebegő roncsdarab volt meg" - mondta.

A lezuhant gép farkát szállítják el még 2009-ben, a baleset után
A lezuhant gép farkát szállítják el még 2009-ben, a baleset után

A kutatásnak a múlt hónapban új lendületet adott, hogy egy francia vizsgálóbíró emberölés miatt nyújtott be vádemelési javaslatot az Air France és a gépet gyártó Airbus cég ellen. Szakértők szerint ugyanis csak a repülési adatok és a fekete dobozok hangfelvételei adhatnak választ arra, ki vagy mi okozta a balesetet.

Az Air France repülőgépe a brazil partoktól 1500 kilométerre, a radarok hatókörén kívül eső területen zuhant le, miután viharzónába került. Fedélzetén 228 ember volt, köztük négy magyar állampolgár - két felnőtt és két gyerek - valamint egy szlovákiai magyar.

A gép roncsai több ezer méter mélyen fekszenek, a pontos helyet a tengerfenék tagoltsága miatt mostanáig nem sikerült megállapítani.