Meghalt az Állatkert egyik elefántja

2011.04.07. 20:06

Húsz órán át küzdöttek a közel 50 éves ázsiai elefánttehén életéért az Állatkertben, de az állatot nem sikerült megmenteni. Az Állatkert közleménye szerint Zitta állapota minden különösebb előzmény nélkül szerda hajnalban lett kritikus: képtelen volt lábra állni.

Az állat infúziót és beöntést is kapott. Éjjelre azonban annyira rossz lett az állapota, hogy nem maradt más lehetőség, mint elaltatása.

A tünetek alapján az állatorvosok már tegnap Clostridium fertőzésre gyanakodtak, amelyet a boncolás, illetve az elvégzett egyéb vizsgálatok is alátámasztottak. Ez egy rendkívül heveny vérzéses vastagbélgyulladás.

Zitta 1996. október 22-én érkezett Budapestre a hollandiai Emmen állatkertjéből. Születési dátuma nem ismert pontosan, de bizonyosnak látszik, hogy az 1960-as években született, így negyvenévesnél mindenképpen idősebb, valószínűleg majdnem ötvenéves volt.

Az Állatkertben jelenleg három ázsiai elefánt él. Két fiatal állat, Angele és Assam, valamint a Zittával együtt érkezett, hozzá hasonló életkorú Hella.