Krimirajongók segítségét kérte az FBI

2011.04.09. 14:35 Módosítva: 2011.04.09. 16:03
A krimirajongóktól, rejtvényfejtőktől és hobbi kódtörőktől kért segítséget az FBI, miután 11 éve képtelenek megfejteni egy hulla mellett talált, kódolt üzenetet, aminek valószínűleg kulcsszerepe van az ügyben.

St. Louis rendőrsége 1999. június 30-án fedezte fel egy szántóföldön a 41 éves Ricky McCormick holttestét. Az FBI szerint McCormickot meggyilkolták, azt azonban a mai napig sem lehet tudni, hogy ki tette és miért. Az egyetlen nyom, ami segíthetett volna a nyomozóknak abban, mi vezetett a férfi halálához, egy kétoldalas kódolt üzenet volt, amit McCormick nadrágzsebében találtak.

Kódolt üzenet - kattintson a picit nagyobb verzióért
Kódolt üzenet - kattintson a picit nagyobb verzióért

Az FBI kódfejtői 11 éve próbálkoznak a számokból, betűkből és más szimbólumokból álló szöveggel, eddig sikertelenül. Miután nemrég az amerikai kriptográfusok szövetsége is csődöt mondott, a nyilvánossághoz fordultak: az FBI hivatalos honlapján március 29-én közzétett segélykérésre egy hét alatt több mint 2300 ötlet érkezett a nyomozókhoz. Eddig azonban egyik jelentkező sem oldotta meg a rejtélyt.

encyphered-note
Az FBI szerint kizárt, hogy a 30 soros üzenet ne hordozna titkos jelentést. A szöveg elemei ugyanis bizonyos időközönként szabályszerűen ismétlődnek, így nem lehet, hogy véletlen sorrendben vetették volna a papírra azokat. Ráadásul a családja szerint McCormick gyerekkora óta vonzódott a titkosírásokhoz, és rendszeresen kommunikált kódolt üzenetekkel. A rokonok viszont nem tudtak megoldókulccsal szolgálni a szöveghez.

A kódfejtők a nyilvánosság bevonásával azt remélik, hogy akad olyan ember, aki látott már hasonló kódolást, és van ötlete a megfejtésre is. Ők ugyanis a 11 éves agymunka után már képtelenek új összefüggéseket látni a szövegben. "Talán van valaki, aki új szemmel nézve előáll egy briliáns ötlettel" - vélekedett Dan Olson, aki csapatával az FBI címére várja a megfejtési ötleteket.