Kommandósok szabadították ki Kaszperszkij elrabolt fiát

Kiszabadították az orosz kommandósok a szoftvermogul Jevgenyij Kaszperszkij húszéves fiát az emberrablók fogságából.A kedd reggel elrabolt Ivan Kaszperszkijt Moszkva környékén tartották fogva, és hárommillió euró (805 millió forint) váltságdíjat követeltek érte.

Viktor Birukov rendőrségi szóvivő bejelentette, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az OMON nevű különleges egység kommandósai öt embert vettek őrizetbe az emberrablás szervezői és végrehajtói közül. Ivan Kaszperszkij egészségi állapotát a szóvivő kielégítőnek nevezte.

Jevgenyij Kaszperszkij és Dmitrij Medvegyev
Jevgenyij Kaszperszkij és Dmitrij Medvegyev

A húszéves Ivant kedd reggel rabolta el egy férfi Moszkvában, a váltságdíjat pedig telefonon követelte az apától. A Londonban tartózkodó cégvezető azonnal Moszkvába repült.

Ivan édesapja, a 45 éves Jevgenyij Kaszperszkij 1997-ben - azóta elvált feleségével együtt - alapította cégét, a Kaspersky Labet, és egy évtized alatt a világ egyik legismertebb számítógépes vírusirtókkal foglalkozó vállalkozásává tette azt. A Moszkvai Egyetemen informatika, kriptográfia és matematika szakon végzett szakember korábban részt vett a KGB informatikai szakértőinek kiképzésében is, később pedig a szovjet védelmi minisztériumban kezdett vírusirtó programok írásával foglalkozni. Kaszperszkij vagyonát nyolcszázmillió dollárra becsülte a Forbes magazin, ezzel ő Oroszország 125. leggazdagabb embere.

Oroszországban nem ritka, hogy váltságdíj fejében elrabolják gazdag üzletemberek gyermekeit, bár Kaszperszkijhez hasonlóan világhíres áldozatuk még nem nagyon volt. 2009-ben a Rosznyeft állami olajtársaság alelnöke, Mihail Sztavszkij fiát tartották fogva bűnözők és csak három hónap után engedték szabadon őt.