Blokád lehet a rendőrautó

2011.05.05. 15:00
Több pontban is változhat a közeljövőben a rendőrök szolgálati szabályzata: bizonyos esetekben egyedül is járőrözhet majd a rendőr, ha elveszik tőle a rendőrbotot, kapanyéllel is visszavághat, autójával feltartóztathatja az autós ámokfutókat.

A megállásra kényszerítéshez a rendőr a szolgálati járművét és gépjárműelfogó-hálót is használhat majd, ha hatályba lép a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló, a kormányzati portálon csütörtökön közzétett belügyminisztériumi rendelettervezet. A tervezet szerint a szolgálati járműben keletkezett kárért ilyen esetben a rendőrt kártérítési felelősség nem terhelné.

A több mint 100 paragrafusos rendeletmódosítás kiterjed többek között a szolgálaton kívüli rendőr intézkedési feltételeinek pontosítására, és olyan szabályok bevezetésére, amelyek tiltják a rendőrnek egyes kényszerítő eszközök (bilincs, rendőrbot, vegyi eszköz, elektromos sokkoló eszköz) szolgálaton kívüli viselését. "A szolgálati lőfegyver szolgálaton kívüli birtoklása szabályainak változásával a szolgálati pisztoly szolgálaton kívül történő tartása lesz engedélyköteles, tehát azt alanyi jogon nem lehet szolgálaton kívül hordani" - ismerteti a rendelettervezetről készített összefoglaló.

A tervezet pótolja az előállításra vonatkozó hatályos szabályozás hiányosságát, meghatározza az előállító helyiségre, illetve az abban elhelyezett személyek őrzésre vonatkozó szabályokat, valamint rögzíti, hogy a rendőr mely esetkörben milyen önvédelmi fogást alkalmazhat testi kényszer alkalmazásakor.

A módosítás lehetővé tenné "a rendőrbottal egy tekintet alá eső más eszköz" használatát a rendőröknek, abban az esetben, amikor a rendőrbot a rendőrtől elkerül - ezzel a súlyosabb kényszerítőeszköz (lőfegyver) használata előzhető meg. Ezen kívül új rendelkezések szabályoznák a bilincs és az elektromos sokkoló alkalmazását, és pontosítja a tömeg feloszlatásra irányuló rendőri felszólítás szabályait is.

A közterületen elkövetett jogsértések visszaszorítása és a rendőri jelenlét fokozása érdekében a tervezet lehetővé teszi egy rendőr vezénylését járőrözés esetén a rendőrkapitányság székhelye szerinti városokban, valamint a budapesti nemzetközi repülőtér területén, míg egyéb településeken csak indokolt esetben.