Lelkipásztora szerint S. Ábel ártatlan

2011.05.17. 15:56
A lelkipásztor ártatlannak hiszi a tömegmészárlás előkészületével vádolt joghallgatót – ez derült ki az ügy keddi tárgyalásán. A református pap azt mondta, hogy az ügyészség szerint huszonkét ember megölésére készülő, most 23 éves fiatalember szerint nem követne el ilyen rémtetteket.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint az ELTE volt joghallgatója elhatározta, hogy legalább huszonkét embert megöl a saját, nyomorultnak érzett évei miatt. A vád szerint a családjában gyakran agresszív fiatalember úgy megverte nagyanyját, egy nyugalmazott bírónőt, hogy annak sérült arccsontját műtéttel sem tudták teljesen rendbe hozni. Az ügyészség a volt joghallgatót huszonkét rendbeli emberölés előkészületével, súlyos testi sértés bűntettével és garázdasággal vádolja.

A vádlott kedden először azt kérte Krecsik Eldoróda bírónőtől, hogy ismertesse a korábbi tárgyalási jegyzőkönyveket, amelyek egyébként írásban megkapott. A fiatalember később ügyvédje tanácsára meggondolta magát, és így nem kellett ismertetni a több mint hatvanoldalas jegyzőkönyvet.

A vádlott azt is kérte, hogy amikor lelkiállapotáról és egészségéről hallgatnak meg szakembereket, zárják ki a nyilvánosságot vagy legalábbis a sajtó munkatársait. A kérést elutasították, hiszen az egészségi állapotával kapcsolatos információk, elsősorban a saját szájából, már többször elhangzottak a tárgyalóteremben.

Rendkívüli intellektusú

A kedden meghallgatott tanúk között a Külső-Kelenföldi Református Egyházközösség lelkésze elmondta: már gyermekkora óta ismeri a vádlottat, aki 6-7 évesen 15-20 versszakot is könnyen elsajátított. A lelkész szerint a fiatalember rendkívüli intellektusú és gyermekkori viselkedése alapján nem valószínű, hogy ilyesmit elkövetne.

Annak a háznak a gondnoka, amelyben az akkoriban ott lakó vádlott lövésével riadalmat okozott, azt mondta a fiatalember soha nem volt erőszakos, durva, mindig udvariasan viselkedett. A gázpisztolyos próbalövés után a gondnoknőtől is bocsánatot kért.

A tárgyalás május 26-án folytatódik.