A Nagykovácsiban settenkedő tigris nyomában

2011.05.18. 18:58
Megosztja a nagykovácsiakat az erdőben settenkedő tigris legendája. Egyeseknek gyanús a vándorcirkusz, még ha csak uszkárokkal és puputevékkel léptek is fel. Mások szerint a tigris, ha lenne is, eltörpülne a környéken egykor rejtőző valódi nagyvadak mellett. Tigrislesen voltunk.

„Jöjjön vissza két hét múlva! Akkor unikornis lesz” – próbálják lerázni az Index tigrisvadász-különítményét a nagykovácsi Gyopár sörözőben ultizó hitetlen férfiak. Valószínűleg nekik van igazuk. A Duna-Ipoly Nemzeti Park zoológiai referense, dr. Hegyi Zoltán döbbenten áll a nagykovácsi erdőben kószáló tigris hírének karrierje előtt.

A nemzeti parkra hivatkozva járta be a médiát, hogy állítólag bejelentés érkezett: tigrist láttak az erdőben. Hegyi Zoltánnak fogalma sincs, honnan származik ez az információ. Tegnap valóban kapott egy bejelentést, de a tigris szó még csak el sem hangzott a telefonbeszélgetésben. “A bejelentő annyit mondott, hogy a saját kertjében idén már harmadik alkalommal lát egy állatot, ami szerinte hiúz lehet, vagy pedig egy nagyméretű házimacska” – mondta Hegyi.

Hiúz lesz az

Az erdő szélén élő bejelentő foglalkozott biológiával, az apja pedig vadász, innen származnak az ismeretetei, amelyek alapján hiúzra gyanakszik. Amiatt aggódott, hogy az állat veszélyes lehet a babájára, aki a kertben szokott aludni. Dr. Hegyi szerint viszont a hiúz megjelenésének csak ezrelékekben mérhető az esélye. A nemzeti park területén egyetlen hiúzról van tudomásuk, az is a Börzsönyben él. A nyolc év alatt, mióta követik a nyomait, látni senki sem látta, csak egy alkalommal mutatta egy kamera. A nemzeti park munkatársa abban maradt a bejelentővel, hogy ha megint látja az állatot, próbálja meg lefotózni. Szerint nincs olyan fázisban a nagykovácsi ügy, hogy ki kéne vizsgálni.

Bárhol lehet

A nagykovácsi erdő bokrait azonban finoman zizegteti a szél, és a néptelen ösvényen bóklászva különös érzés lesz úrrá az emberen. Pedig nem villan fel csíkos bunda a levelek között, a sárban nincsenek gyanús tappancsnyomok, az ágakra nem tapadt vöröses szőrcsomó, a bogarak zümmögése nem nyom el halk morgást. A tigrisek naponta harmincöt-negyven kilométert is megtesznek. Bárhol lehet.

Égnek a vonalak

A polgármesteri hivatalban égnek a telefonvonalak. Mindenki a tigrisről kérdezősködik. Tóthné Pataki Csilla jegyző széttárja a kezét, hozzájuk korábban semmilyen bejelentés nem érkezett tigrisről, egyeztettek a rendőrséggel, hozzájuk sem. Arról sincs a hatóságoknak tudomása, hogy bárki ilyen veszélyes állatot tartana a környéken.

Hiába a cirkusz

A tigrishívők hitét a Colorado vándorcirkusz két héttel ezelőtti látogatása táplálja. Néhányan azt rebesgetik, hogy onnan szökhetett meg a ragadozó. A Colorado cirkusznál viszont az Indexnek azt mondják, nincs tigrisük, nem is volt. “Nincs, aki bemenne hozzá, mindenki félne, hogy leharapja a kezét” – mondja a cirkuszos hölgy, akit telefonon érünk el.

„Nekünk csak uszkár kiskutyáink, pónilovaink és tevéink vannak” – teszi hozzá. A felvetésemre, hogy a plakátjukon látható tigris találgatásokra adhat okot, azt feleli: a plakát sajnos legalább húsz éves, lesz majd új, azon csak póniló lesz meg uszkár kiskutyák.

A cirkusz tigrismentességét a jegyző asszony is megerősíti, aki a gyerekeivel együtt megfordult az előadáson. „Volt két darab puputeve, nyolc-tíz kiskutya, öt póniló és egy láma. Tigris nem” – sorolja.

Van valami

A kétség azonban nem alszik Nagykovácsiban. „Attól még lehet nekik tigrisük, hogy nincs a műsoron” – jegyzi meg bölcsen a Kastély sörözőben iszogató baseball-sapkás öregúr. A saját szemének hinne, el is ment kedden keresni a tigrist. “Fölmentem a meggyesbe, de nem találtam. Pedig valószínű, hogy van valami” – mondja. De nemcsak a tigrist nem találják. A Nagykovácsi-szerte kiragasztott cédulák tanúsága szerint eltűnt Bobi is, az öt éves, ivartalanított, nagytestű kan kutya. A Zsíros-hegyen veszett nyoma február 23-án.

Indiai emberevő (Fotó: British Library)
Indiai emberevő (Fotó: British Library)

A Gyopárban gyülekező hitetlenek azzal viccelődnek, melyiküknek van macskája, csíkos-e, vörös-e. Szerintük a tigrisnél is nagyobb vadak tették igazán méltóvá a hírnévre Nagykovácsit. Állítólag itt húzta meg magát a Turek néven ismert gengszter, akiről az a pletyka járta, hogy Jozef Roháčért cserébe adja ki Magyarország Szlovákiának. Sőt, nem is húzta meg annyira magát. Mesélik, hogy egyszer puskával úgy megkergette a szippantósokat, hogy azok a kocsit hátrahagyva menekültek lefelé a hegyről. És nem is Turek volt az egyetlen. Az ultizók esküsznek rá: Remeteszőlősön, a szomszédos községben bujkált maga Budaházy György is, míg el nem fogták.