Zivatar, villámcsapás, napsütés

2011.05.21. 16:36
Heves zivatarok, viharos szél és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadék zavarja meg a hétvége időjárását. Gárdonyban egy asszonyt agyoncsapott a villám.

A met.hu-n olvasható figyelmeztető előrejelzés szerint szombat és vasárnap délután, este szórványosan zivatar várható. A zivatarokat néhol 25-30 mm-t meghaladó csapadék, és 60-70 km/órás viharos szél és jégeső kísérheti. Szombaton az intenzívebb zivatarok kialakulásának valószínűsége valamivel nagyobb a Dunántúl délnyugati részén és az Északi-középhegységben, és kisebb az Alföld délkeleti részén.

A zivatarokat villámcsapások kísérhetik, ahogy az történt Gárdonyban is, ahol szombaton villám csapott egy 63 éves asszonyba. Az idős nő férjével üldögélt a Velencei-tó partján, amikor a térség felett átvonuló heves zivatart kísérő villám belecsapott. A mentők sikertelenül próbálták meg újraéleszteni.

Vasárnap estig nem várható lényeges időjárás-változás, marad a nyári meleg záporral, zivatarral. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10-16, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26-29 fok között várható. A hétfőtől csütörtökig tartó jóslatok szerint átmenetileg több lesz a felhő, és több helyen valószínű zápor, zivatar, majd a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződés várható, csupán helyenként záporral, zivatarral. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10-17, a legmagasabb nappali 24-29 fok között várható.