Barátai tanúskodtak S. Ábel perében

2011.05.26. 14:01 Módosítva: 2011.05.26. 18:41

Barátai tanúskodásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon csütörtökön annak az egyetemistának, S. Ábelnek a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy huszonkét ember megölését tervezte. A tanúk - akik kéthetente, havonta jártak össze beszélgetni, pókerezni, focizni - azt mondták, hogy jó viszonyban voltak a vádlottal. Beszéltek ugyanakkor arról is: ittas állapotban előfordult, hogy agresszívebben viselkedett, de szerintük ez is csak szavakban nyilvánult meg. Erőszakos kijelentéseit nem vették komolyan. Mindhárman tudták, hogy S. Ábelnek van fegyvere, mivel azt magával vitte egy pókerezésre, és meg is mutatta nekik.

Felmerült közöttük a külföldi iskolai lövöldözések témája, mondták. Egyikük szerint a vádlott arról is beszélt neki, hogy tiszteli azokat, akik szembe mertek szállni azokkal, akiket nem szerettek, és bementek az iskolába, és lövöldöztek, majd hozzátette: egyszer ő is bemegy az iskolába bosszút állni.

Mindhárom tanú beszélt arról, hogy az S. Ábel letartóztatása előtti hétvégén együtt pókereztek egy vendéglátóhelyen. Az itt történt eseményekről viszont eltérően nyilatkoztak. Egyikük szerint pókerezés közben S. Ábel hirtelen felállt, és azt mondta: „elmegyek, visszajövök és lelövök mindenkit”. A másik két tanú szerint azonban nem mondott ilyet.  A tanúk szembesítése eredménytelen volt.

Délután a joghallgató két másik barátját hallgatták meg, akik szintén ott voltak azon az estén, amikor Somogyi Ábel állítólag hirtelen felállt és azt mondta: "elmegyek, visszajövök és lelövök mindenkit". Az egyik tanú azt állította, ő az asztalnál ülőktől hallotta, hogy a vádlott ezt mondta. Azt viszont mindketten megerősítették, hogy amikor a barátjuk visszament, volt nála egy táska, azt viszont - mint mondták - nem tudják, a táskában mi lehetett.

A bíróság mellett a vádlott is tett fel kérdéseket minden tanúnak. S. Ábel a barátaitól egyebek mellett azt kérdezte, tudták-e, hogy 2009 végén regisztrált egy 2010. márciusi focibajnokságra. Továbbá arra kérdezett rá, hogy közös számítógépezéseik során milyen tartalmakat néztek.

Ezután egy olyan tanú vallomása következett, akinek a meghallgatásán – írásbeli kérésére – a bíróság mellett csak a védelem és a vád képviselői lehettek jelen. Az MTI úgy tudja, a tanú S. Ábelnek az a csoporttársnője volt, aki korábban a rendőrséget értesítette.

Fegyver- és elmeszakértői vélemény kikérését kezdeményezte a Fővárosi Bíróságon a védelem. Fekete László ügyvéd azt mondta, hogy olyan elmeszakértői vélemény elkészítésének elrendelését kérik, amely dietetikus bevonásával készül, és rámutat a cukorbetegség és a tudatállapot összefüggésére. A bíróság végül úgy döntött, hogy az eljárás keretében kikéri a fegyver- és az elmeszakértő véleményét.

A bírónő a következő tárgyalást szeptember 29-ére tűzte ki, további tanúkat hallgatnak meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport