Vádat emelhetnek a gyilkos rablóbanda ellen

2011.06.07. 15:53

Lezárta a nyomozást és vádemelést javasolt a Fővárosi Főügyészség az idősekre szakosodott brutális rablóbanda ügyében. Az eljárás adatai szerint a csoport tagjai főként az M3-as autópálya mentén követtek el bűncselekményeket: áldozataikat bántalmazták, megkötözték és magukra hagyták, ennek következtében két idős ember meghalt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közleménye szerint az ügyben nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, bűnszövetségben elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

Mint írták, a nyomozás adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei illetőségű elkövetők 2008-ban és 2009-ben rendszeresen hajtottak végre csoportos rablásokat, emberöléseket az M3-as autópálya mentén Hajdú-Bihar és Heves megyében, valamint Budapesten, autópálya közelében lévő kerületekben.

A rablások elkövetésére szakosodott "bűnszövetség" módszere az volt, hogy a kiválasztott területen többnyire "lomtalanítás" címén felmérték, hol lakhatnak egyedülálló, idős – komolyabb ellenállásra képtelen – emberek, akiket később, jellemzően este vagy kora hajnalban négyen-öten a csapatból csuklyát viselve megtámadtak. Az ingatlanokba erőszakkal behatolva az amúgy is megrettent idős sértetteket súlyosan, indokolatlan brutalitással bántalmazták, majd az ott talált értékeket összegyűjtötték és az összevert sértetteket megkötözve magukra hagyták.

A 2009 óta előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak ellen hasonló cselekmények miatt több megyében folytatott eljárásokat az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese utalta – 2010 novemberében – az NNI sorozatügyekre specializálódott alosztálya hatáskörébe, tekintettel az ügyek bonyolultságára és szerteágazó jellegére.

Az NNI munkatársai a nyomozások átvételét követően további két budapesti cselekménnyel összefüggésben találták megalapozottnak azt a gyanút, hogy azok elkövetése is R. Elemér és társai terhére róható.

A vizsgált ügyek felében megállapították, hogy a gyanúsítottak által tanúsított brutális bántalmazás alapján a cselekmény többszörösen minősített emberölést valósított meg; egy sértett a helyszínen, egy másik pedig a kórházba szállítást követően életét vesztette.

Összességében egy tucatnyi bűncselekmény vonatkozásában – nyereségvágyból, több emberen, részben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt –, hat gyanúsított ellen az NNI vádemelési javaslatot tett a Fővárosi Főügyészségnek.

A rablók - akik egy borsodi faluból származnak és rokoni szálak kötik őket össze - általában késő este vagy kora hajnalban törték rá az ajtót áldozataikra. Az első bűncselekményt 2008 szeptemberében a XVIII. kerületben követték el, és 2009 áprilisáig folytatták a rablássorozatot. Az ügyben összesen huszonegy idős sértett van.

Görbeháza-Bagotán 2008. december 28-án egy tanyán élő idős férfi belehalt a banda által okozott sérülésekbe, 2009. április 12-én pedig a XVII. kerületben vertek meg úgy egy idős házaspárt, hogy a férj életét vesztette.

Volt, ahonnan csak ezer forintot vagy három kiló húst, máshonnan ékszereket vittek el, egyszer pedig négy és fél millió forintnak megfelelő értéket zsákmányoltak.