no

Megsemmisült egy ritka második világháborús bombázó

2011.06.14. 11:08

A levegőben kigyulladt, majd a kényszerleszállás után teljesen kiégett Chicago közelében egy felújított második világháborús bombázó.

A most megsemmisült gép az egyik leghíresebb amerikai bombázó nevét viselte: Liberty Belle veterán B-17-es volt, a háborúban összesen 64 bevetésen vett részt, főleg a német légtérben. Az egyetlen gép volt, ami túlélte 1944 szeptemberében Düsseldorf bombázását, amikor egy légvédelmi ágyú telibe kapta az alacsonyan szálló kötelék egyik tagját, és az 500 kilós bombák berobbantak. A háború végeztével ócskavasként végezte, mint több ezer géptársa.

A második számú Liberty Belle az utolsóként gyártott B-17-esek egyike volt, háborús bevetésen már nem vett részt. 1945 februárjában selejtezték le, majd a háború után ócskavasként adták el, 2700 dollárért. A Pratt & Whitney repülőgépmotorokat tervező céghez került, ahol motorok teszteléséhez használták, később egy múzeumnak adományozták, ahol egy tornádóban súlyosan megrongálódott. A felújítását és újjáépítését 1987-ben kezdték el, 15 évig tartott és 3 millió dollárt költött rá a direkt erre szerveződött alapítvány. A jól csengő nevet a híres előd iránti tiszteletből adományozták neki üzemeltetői.

A Liberty Belle a legjobb állapotú B-17-esek egyike volt, rendszeresen repült légibemutatókon, de a nagyközönség is megtapasztalhatta vele a repülést, 430 dollárért lehetett jegyet váltani egy körre a veterán bombázón.

A gép éppen Chicagóba tartott, ahol az amerikai apák napja tiszteletére szervezett bemutatón repült volna. A pilóta észlelte, hogy kigyulladt az egyik motor, és kényszerleszállást hajtott végre egy szántóföldön. A tüzet azonban nem sikerült megfékezni, és az egész gép kiégett. A gépen utazó hét ember sérülés nélkül megúszta a balesetet.

A repülő erődnek is nevezett B-17-es bombázóból több mint 12 ezer darabot gyártottak le a Boeing üzemei 1936 és 1945 között. Az amerikai légierő által a világháborúban német célpontokra ledobott 1,5 millió tonna bombából 640 ezret B-17-esek juttattak célba. A háborúban több mint 8000 pusztult el, vagy szerzett olyan sérüléseket, ami miatt szétszerelték. Mára 58 példány maradt meg belőlük tökéletes állapotban, hadtörténeti múzeumok gyűjteményeiben. Ebből 14 maradt repülésre képes állapotban - a Liberty Belle balesete után már csak 13.