Norbi Andor farvizén

2011.06.15. 16:31 Módosítva: 2011.06.15. 17:06
Schmuck Andor két hét alatt 10 kilót fogyott, amit Schobert Norberttel közös süteményosztással ünnepelt, tomboló nyugdíjasok gyűrűjében. Élőben néztük meg, mi a titka a 160, vagyis most már csak 150 kilós nénimágnesnek. Simán egy dagadt pojáca vagy éppen rafkós sakkjátékos az ember, aki több, mint egy évtizede a bulvármagazinok liblingje?

"Gyere, Andor, gyere, állj közénk!" - rikkantja dévajul a menyecskeruha és a francia szobalányok fekete-fehér szexjelmezének ötvözetét viselő néni. Schmuck Andort nem kell kétszer kérni az ilyesmire. Egy pillanat, és már ott mosolyog a francia szobanéni és egy spanyol flamencotáncosnőnek öltözött asszony szendvicsében. A Vigadó téri kikötőben vagyunk, délelőtti verőfényben, egy nyugdíjasokkal tömött sétahajó előtt, és én minden eddiginél jobban csodálom Andort, a XXI. század igazi magyar médiazsenijét.

Schmuck Andor, a nyugdíjaskutatás Paracelsusa ugyanis megoldotta az alkimisták fél évezredes problémáját, és rájött arra, hogyan lehet a nyugdíjas asszonyok fölös szexuális energiáit pénzzé alakítani. Rádásul úgy, hogy a kémiai folyamat melléktermékeként jókedv keletkezik.

Jó nagyot tévedtek, akik Schmuck Andort a feltűnése idején elkönyvelték valami Kiszel Tünde típusú, a Budapest Tv legendás kulisszái között tenyésző bizarr médialénynek. Kétségtelen, hogy Schmuckot a legeslegelején arról lehetett megjegyezni, hogy marha kövér. Kevesen jöttek rá viszont, hogy nem egy ötpercig érdekes, vásárban mutogatott nyomoroncról van szó, hanem egy penge agyú, ügyesen taktikázó üzletemberről, aki némi politikai, tévés és gyerekbiznisz-béli kavargás után megtalálta az ideális üzleti rést, és ráment a bulvármédiára és a nyugdíjasokra, a Tisztelet Társasága nevű nyugdíjasszervezetén keresztül. Az SZT révén többek között Rogán Antal kenyeres pajtása lett és egy választással ezelőtt egymaga juttatta be az MDF-et a Parlamentbe.

A mostani akció, amiért itt aszalódunk a kikötőben, igazi schmuckos húzás. A 160 kilós Mester a facebookján jelentette be, hogy fogadott pár barátjával, a nyár végéig, 90 nap alatt lefogy 60 kilót. Ha nyer, ismeretlen üzletember barátai 3 millió forint értékű ajándékot ajánlottak fel 9 nyugdíjasotthonnak. Ha veszít, nem fizet 3 misit 9 szülészetnek, mindössze az Andrássy úton kell kukorékolva végigfutnia.

Tömeges sütizés

Június elseje óta ketyeg az óra, a hét elején pedig meghívó érkezett, mert Andor megnyerte az előfogadást, amiről eddig nem is hallottunk: Schobert Norbert, a fogyásügyi tanácsadója 200 süteménybe fogadott vele, hogy az első két hét alatt nem tud leadni 10 kilót. De le tudott. A nyereményt sajnos nem Schmucknak kell megennie, hanem 200 szerencsés nyugdíjasnak.

A kikötőben egész komoly tömeg, az Esztergom nevű sétahajó látszatra tele van, de még sorban állnak a pallón, kábé egy tucat nénire jut egy izzadó bácsi. A bejáró végén Update Norbert és Schmuck várják őket, egy-egy tálca kakaós csigával.

Norbi csak szekundál

Idefelé jövet azon gondolkoztam, hogy is van ez: itt most igazából Norbi reklámozza Andort vagy Andor Norbit? A helyszínen ez már nem lehet kérdés, mert hiába Schobert profizmusa, Schmuck egyszerűen lejátssza a pályáról, vagyis a pontonról.

Azért mindketten szórják a poénbombákat, minden csigához jár legalább egy "héjában a vitamin", de a karmesteri pálca nyilvánvalóan Schmucknál van. Emberünk ösztönös zsenialitással látja meg a legköznapibb helyzetben is a fotólehetőséget. Mindehhez annyira népszerű, hogy a hajót megtöltő nyugdíjasok egyetlen mondatára - "Egy nagyon spontán integetés kéne, mintha elindulnánk!" - egy észak-koreai kollektíva lelkesedésével kezdik egyszerre lengetni a kezüket.

Sőt az egyik jól sikerült fotózását  is - a téma Norbi, ő és a kakaós csiga - spontán tapsviharral ünnepli meg a tömeg, ami még a popiparban sem lenne mindennapi teljesítmény.

Visegrádra azért nem ment el

És miközben egyszerre 200, bakfisként viháncoló nénit tart a markában, Andor egy pillanatra sem veszti el a józan eszét. Amikor az egyik operatőr megkérdezi tőle, hogy "ti nem jöttök?" - a hajó ugyanis egész napos túrára indul a nénikkel Visegrádra - hősünk őszinte döbbenetettel a hangjában mondja, hogy "nem", és még percekig kacag a feltételezésen.

Mielőtt elfelejteném, a Norbi-féle csiga borzasztó rossz volt, erősen élesztőízű és egy kicsit sem ropogós.

Fotó az élet

Schmuck a nénikezelésen kívül a bulvársajtókezelésben is professzor, ugyanis képes minden, de tényleg minden élethelyzetet médiaeseménnyé tenni, például itt a végén azt is, hogy kidobta a kukába a szemetet. De előtte már azzal fokozta a hangulatot, hogy 70 ezer forintos vér- pontosabban zsírdíjat ajánlott föl minden fotósnak, aki a nyáron hízlaló étellel tudja lekapni. Na, és ne felejtsük el, hogy Schmuck az az ember, aki még az autóját is úgy választotta meg, hogy a sajtóesemények végén maga a beszállás is műsorszámmá váljon, ugyanis a 160 kilós termetével egy Smart törpeautóval jár.

Az utolsó nyugdíjas is megkapja a csigáját, Schmuck a maga utánozhatatlan, iskolásfiús stílusában felkiáltja a fedélzetre, hogy "Csak óvatosan, vigyázzatok, jön a híd!", a médiacsordának kedélyesen odaveti , hogy "ez is megvan, mégsincs este", aztán egy fotós társaságában bepréselődik a törpeautóba és elhajt. Mi meg maradunk irigykedve, mert nem nekünk jutott eszünkbe, hogy itt igazából senki sem foglalkozik a nyugdíjasokkal, így a mi jobban sikerült fotózásainkat soha senki nem fogja lelkesen megtapsolni.