Tizenöt évet kapott a győri baltás rabló

2011.06.23. 10:07
A győri ítélőtábla jogerősen tizenöt év fegyházra azt a román férfit, aki három házba tört be 2009 augusztusában Győrben, az utolsó helyszínen pedig baltával sújtott az ott élő idős férfi fejére.

A bíróság – helybenhagyva a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság korábbi döntését – úgy látta: nem helytálló az a védői érvelés, amely szerint csupán életveszélyt okozó súlyos testi sértés kísérletét követte el a 42 éves Nicolaie Augustian Demian. Az ítélőtábla szerint ugyanis a 78 éves sértett elszánt védekezésének köszönhető, hogy csak könnyebb sérülést szenvedett.

A vád szerint a bűntett idején 42 éves román férfi Németországba akart utazni, így érkezett 2009 júniusában Magyarországra, a következő hónapban került Győrbe. Augusztus 10-én iszogatott, majd éjjel két családi ház ablakán is bemászott, de mindkét helyen megzavarták; a harmadik helyre viszont már a ház körül talált baltával érkezett.

Ott először a 73 éves, mozgáskorlátozott feleség szobájába lépett be, tőle pénzt, értékeket követelt, és azzal fenyegette, hogy megöli. Ezt követően a férj szobájába ment, ahol az idős ember fejére sújtott a baltával, de az a nyelet elkapva tompította az ütést. A támadó fojtogatta is áldozatait. A dulakodást, kiabálást észlelve a szomszédok hívtak rendőrt, akik azután elfogták a támadót.

"A bocsánatkérés nagyon kevés" – mondta az utolsó szó jogán a vádlott, azt hangoztatva, hogy senkit nem akart megölni.

Az ítélet szerint a férfit büntetésének letöltése után tíz évre kitiltják Magyarország területéről.