A lánya elvérzett, kér egy nyugtatót?

2011.07.01. 07:51

Feljelentést tett a rendőrségen egy zalaerdődi házaspár, miután tizenöt éves lányuk elvérzett a SOTE II. számú Gyermekklinika műtőjében, írja a Blikk.

Evelinnél néhány hónapja egy gyanús foltot mutatott ki a röntgen. Az orvosok eleinte szívnagyobbodásra gyanakodtak, később Veszprémben kiderült, hogy egy jóindulatú tumort találtak a gerince mellett.

Június 14-én betolták a műtőbe, néhány órával később a folyosón várakozó édesanyjának csak annyit mondott az orvos: „anyuka, a lánya elvérzett, kér egy nyugtatót?"

A szülők beszéltek a TV2 Mokka című műsorában is pénteken. Ekkor az apa megismételte, hogy szerinte az orvos csak annyit mondott a feleségének: kér-e egy nyugtatót, aztán a nemleges válaszra magára hagyták. Az édesanyag ezt viszont úgy pontosította, hogy nem magára hagyták, ő maga mondta, hogy inkább elmegy, ki az utcára, mert nem bír ott bent maradni.

Az apa elmondta: a tragédia úgy történt, hogy az orvos átvágott egy létfontosságú eret a daganat eltávolítása közben. Szerinte az orvos azt mondta: tudta, hogy ott van az ér, de nem látta. Az apa szerint egyébként egész más dolgok vannak a kórházi zárójelentésben leírva, mint amit az orvosok nekik szóban elmondtak. Ellentmondás van például abban, hogy hány egységnyi vért adtak a lánynak, vagy hogy mennyi ideig próbálták újraéleszteni.

Ábrahám László, a család ügyvédje az Indexnek azt mondta: az elvárható gondosság mellett a lány halála nem következett volna be. Az ügyvéd jogi álláspontja szerint az sem biztos, hogy a tumor eltávolítására most volt szükség. Már feljelentést tettek, és kérték az orvosszakértői boncolást. Az ügyvéd közölte: a BRFK rendkívüli haláleseteket vizsgáló csoportja vizsgálódik az ügyben. Ilyen esetekben, ha a klinika elismeri, hogy hibázott, lehetőség volna peren kívüli egyezségre.

Az ilyen tragikus esetekben szokásos belső vizsgálat megindult, tudtuk meg a Semmelweis Egyetem sajtóreferensétől. A klinika egyelőre nem nyilatkozik.