Nem tudják, mi okozta a tömeges rosszullétet

2011.07.07. 14:56

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tömeges rosszulléteket a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborában, amelyekből összesen negyvennégy gyerek és fiatal került kórházba.

Paller Judit országos tiszti főorvos azt mondta: egyelőre azt sem tudják, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a megbetegedéseket. Nem tipikus tünetekről van szó. A vezető tünet a hányás, csak néhány betegnél fordult elő hasmenés, és a láz sem annyira jellemző. A calicifertőzésre eddig megvizsgált összes minta gyorstesztjének eredménye negatív lett.

A betegek közül senki nincs súlyos állapotban. Az első megbetegedést hétfőn regisztrálták, jelenleg a veszprémi, az ajkai, a székesfehérvári és a tapolcai kórházban ápolják a betegeket.

Eddig annyi biztos, hogy a két táborban történt megbetegedések forrása a közös konyha. Itt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai végzik a vizsgálatokat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a táborok területén az ivóvizet ellenőrzi, továbbá felhívja a gyermekek figyelmét a higiénés szabályok fokozott betartására.