Két év börtön egy csaló rendőrnek

2011.07.08. 14:20
Jelzáloggal terhelt és nemfizetés miatt már hitelezője tulajdonába került autójára vett fel baráti kölcsönt az a pécsi rendőr, aki egy általa vizsgált ügy sértetjétől is megpróbált pénzt szerezni. Két év börtönre ítélték.

Csalás és vesztegetés miatt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Mikola Gábor rendőrt a Pécsi Ítélőtábla. Mikola nem fizette vissza magánszemélyektől felvett kölcsöneit, és egy általa vizsgált ügy sértetjétől is pénzt próbált kicsikarni.

A bíróság megállapításai szerint Mikola 2008-ra nagyobb összegű adóságot halmozott fel, feleségével közös lakását és autóikat is jelzálog terhelte. Anyagi gondjaik enyhítésére rendszeresen ismerőseitől és kollégáitól kért kölcsön, de csak késve vagy parancsnoki közbenjárásra fizette vissza.

A vádlott 2008 áprilisában egy ismerősén keresztül két részletben összesen 1,25 millió forintot kapott kölcsön, fedezetül gépkocsiját ajánlva fel. Azt elhallgatta, hogy a gépkocsit jelzálog terheli, és a lízingcég nemfizetés miatt időközben már megszerezte a tulajdonjogát.

Az ítélőtábla a rendőrt elmarasztalta azért is, mert egy nála tett feljelentés sértettjétől arra hivatkozva kért 200 ezer forint kölcsönt, hogy ha az összeget megkapja, az ügy bírósági tárgyalásán szóban előadja a látottakat, és "nagyobb eséllyel találja meg" az iratok között a bűnügy helyszínelése során általa készített fényképeket.