Az orvos nem vette észre a szívelégtelenséget

2011.07.18. 09:12

Vírusos fertőzést állapított meg a kiérkező ügyeletes orvos annál a szigetszentmiklósi nőnél, aki aztán pár óra múlva szívelégtelenségben halt meg – írja a Blikk.

A 41 éves, két gyerekes anya szombat este lett rosszul: ment a hasa, hányt, szédült. A férje éjjel fél háromkor hívta az ügyeletet, azonban az ügyeleti telefont kezelő nem küldött egyből orvost a nőhöz, csak annyit mondott, itassák teával és rakjanak a lába alá párnát.

A nő azonban egyre rosszabbul lett, a férj negyed óra múlva újra hívta az ügyeletet. Ezután a kiérkező orvos csak kilencedszer tudta megmérni a nő vérnyomását, olyan alacsony volt. Az orvosnál nem volt hőmérő, a szomszédból kölcsön kért mérővel 33,2 testhőt állapítottak meg.

A doktor ezután bekötötte az infúziót, majd azzal távozott, hogy most már minden rendben lesz, de a nő reggel mégis meghalt. A boncolási jegyzőkönyv szívelégtelenséget állapított meg, a család szerint ezt az orvosnak észre kellett volna vennie.

Kóros elmeállapotú az orvos

A lap információi szerint az ügyeletes orvos korábban egy kistelepülés vezetőjeként köztörvényes bűncselekményeket követett el, ám ekkor kóros elmeállapota miatt az ügyészség nem emelt vádat ellene. A férfi szélsőséges hangulatingadozásokkal járó elmezavarban szenved, amely abban az ítéletben áll, amelyben az Erzsébet híd 2002-es blokádjáért, közérdekű üzem működésének megzavarásáért ítélték. Ebben a perben másodrendű vádlottként 30 nap közmunkát szabott ki rá a bíróság.

A Magyar Orvosi Kamara addig nem vizsgája az ügyet, amíg nem bejelentett, etikai ügyről van szó.