25 partra vetett delfin halt meg Skóciában

2011.07.24. 23:38
Nagy-Britannia legészakibb részén 35 gömbfejű delfin vetődött partra. 20-25 állat elpusztult a homokon. Valószínűleg egy vagy két állat megfeneklett, a többiek segíteni akartak rajta, és pánikba estek.

Legalább huszonöt gömbfejű delfin (Globicephala melas) elpusztult, miután partra vetődtek a Skócia északnyugati csücskében fekvő Cape Wrath közelében.

A gömbölyűfejű delfinek mintegy hetven fős csapata beúszott a Nagy-Britannia legészakibb részén lévő Durnessi-szorosba. Több mint harmincöten az apály közeledtével a homokon rekedtek, közülük 20-25 elpusztult.

Mark Simmonds, a bálna- és delfinmentő társaság vezetője elmondta, hogy a tengerszoros valóságos csapdának bizonyult az állatok számára.
„Egy homokpadokkal teli tengerszoros megzavarhatja a hanghullámok segítségével történő tájékozódásukat” – magyarázta. Valami távolabb a tengeren megijeszthette a csapatot, pánik foghatta el őket a szokatlan helyzet miatt és képtelenek voltak visszatalálni a nyílt vizekre.

Egy vagy két állat megfeneklése is kiválthatta náluk a pánikot, a csoport többi tagja megpróbált rajtuk segíteni, és ezután saját maguk is bajba jutottak – tette hozzá Simmonds.